CPAP-maskinen räddade Anders liv

Är du trött och kan somna när som helst på dagen? Då kan du vara drabbad av sömnapné, det vill säga andningsuppehåll.

Att sova med en mask som blåser in luft i näsa och mun (CPAP-apparat) har förbättrat Anders Norrhammars livskvalité.

Att sova med en mask som blåser in luft i näsa och mun (CPAP-apparat) har förbättrat Anders Norrhammars livskvalité.

Foto: Veronica Karlsson

Sömn2019-04-17 09:00

Anders Norrhammar i Eskilstuna snarkade och hade flera andningsuppehåll under natten. För honom blev CPAP-maskinen, även kallad snarkmaskin, räddningen i stället för en för tidig död. Anders fru Barbro led i många år av Anders snarkningar och andningsuppehåll. Hon provade med alla möjliga metoder som skulle hjälpa mot snarkning – köpte plåster som skulle fästas på näsan och sprej som skulle sprutas i halsen men inget hjälpte. Snarkningarna fortsatte och Anders kände sig ofta extremt trött.

– Jag kunde sitta på en stol och somna. Värst var det på möten, då man var tvungen att sitta still länge, minns Anders.

För Barbro innebar oljuden att hon inte kunde sova i samma rum.

– Han snarkade så fruktansvärt. Jag knuffade på honom flera gånger varje natt, både för att han snarkade och slutade andas. Ibland blev jag så arg att jag var nära att sparka honom ur sängen.

Till slut fick Barbro nog och ringde vårdcentralen. När Anders fick brevet med en bokad tid accepterade han att gå till läkaren.

– Ja, det var ju besvärligt för oss båda. Det fanns inga tider kvar i Eskilstuna så jag fick remiss till Sofiahemmet i Stockholm för att göra en sömnutredning. De skickade med mig en apparat med elektroder som skulle fästas på kroppen och under natten mätte den hur långa mina apnéer var.

Resultatet visade att Anders andningsuppehåll var mycket långa och han erbjöds snabbt en CPAP-maskin.

– Jag hade tydligen bland de längsta uppehållen man kan ha och riskerade att dö. När jag hämtade CPAP:en frågade jag sköterskan hur länge jag skulle ha den och hon svarade: "Ja, hur länge vill du leva?" Då förstod jag att det gällde för resten av livet.

Det är 13 år sedan Anders fick sin första apparat och nu är han inne på sin fjärde.

– Första månaderna var ganska jobbiga för jag kunde bara ligga på rygg och sova, men sen lärde jag mig att ligga på sidan utan att masken gled av.

Anders tar på sig den genomskinliga masken som har en lång slang till apparaten på nattduksbordet. CPAP:en skapar luft som blåser in i Anders mun och näsa. Bara ett svagt sus hörs när han andas i den.

– Det där lilla ljudet gör mig ingenting, säger Barbro som numera sover gott i sängen bredvid. Det bästa med CPAP:en är att den funkar på 12 volt och därför kan vi ta med den till vår sommarstuga som saknar el.

För Anders har CPAP:en inneburit en hel del förbättringar av livskvalitén.

– Jag har ju fått den främst för mina andningsuppehåll och att man slutar snarka får man med på köpet. Största skillnaden är att jag inte alls är lika trött på dagarna. Jag har också fått bättre sömn och känner mig mer utvilad när jag vaknar. Det är absolut värt att sova med masken och jag rekommenderar andra att göra sömnutredning om man har problem.

Fotnot: Här finns en video med Anders där han tar på sig masken, visar hur CPAP:en fungerar och berättar hur det känns att ha den på sig.

Sömnapnéer – andningsuppehåll i sömnen

För att det ska räknas som en apné ska ett andningsuppehåll vara minst tio sekunder lång.

Den som har andningsuppehåll störs ofta av flera korta uppvakningar.

Vanliga symptom:

* Extra trött på morgonen.

* En klumpkänsla i halsen på morgonen.

* Dagtrötthet.

* Vaknar flera gånger på natten och är kissnödig.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om