Idén om att utbilda sig till designer kom en dag när Alexandra Bangkerd Eriksson satt och scrollade i flödet på bilddelningstjänsten Pinterest.
– Jag fick upp jättefina bilder på underkläder och badkläder. Jag blev inspirerad och kände att det här vill jag verkligen göra, säger hon där hon sitter vid symaskinen i sin systers lägenhet i Katrineholm.
Bakom henne står en klädställning och på den hänger det flera olika pastellfärgade bikinis. Samtliga har hon designat och sytt själv.
– Det här är också ett print som jag har designat själv, säger Alexandra och visar upp en blommig bikini.
2015 tog hon studenten från Duveholmsgymnasiet och därefter gick hon en dagskurs på en folkhögskola för att lära sig grunderna i att sy en bh. Hon fick blodad tand och bestämde sig för att söka till en designutbildning i Stockholm. Men på grund av för få sökande ställdes kursen in.
– Då hittade jag en skola i London. Jag vet att jag tänkte "ska ge upp allting nu och följa min dröm".
Svaret blev ja, men vägen in till London college of fashion skulle visa sig vara lång. För att bli antagen behövde Alexandra först skicka in sin portfolio med skisser. Därefter blev hon kallad på en intervju i London.
– Jag var jättenervös så jag frågade min syster om hon kunde följa med. Jag var inte van vid att prata engelska och så skulle man sitta där och berätta och visa vad man gjort. Jag tror inte att jag sa någonting, jag bara satt tyst och visade min portfolio. Jag sa till min syster att jag kommer aldrig komma in, men uppenbarligen tyckte de om vad jag gjorde.
Men för att få sin plats behövde hon också bevisa att hon var tillräckligt bra på engelska för att kunna hänga med i undervisningen. Efter tre försök klarade hon provet, men då hade terminen redan startat.
– Jag hade packat min resväska och låg vaken klockan tolv på natten och väntade på det här resultatet. Klockan sex på morgonen samma dag satte jag mig på flyget. Jag bokade biljett på en gång och tänkte nu drar jag, nu flyttar jag till London.
Det blev tre intensiva år innan hon tog examen våren 2021. Att skriva uppsatser om modehistoria varvades med praktiska lektioner där hon fick lära sig olika tekniker för att sy bh, trosor och badkläder. Alexandra är mest nöjd med den orangea bodysuit hon designade för den internationella klädkedjan Urban outfitters.
– Uppdraget var att designa underkläder för personer som har någon form av funktionsnedsättning, som att ha en arm. Det skulle vara lätt för dem att ta på sig de här underkläderna. Så fick de från Urban outfitters komma och välja ut vilka de tyckte var bäst. Jag blev en av topp tio, säger hon.
Numera bor Alexandra i Stockholm där hon jobbar heltid i en klädbutik. På fritiden ägnar hon nästan all sin tid åt att sitta vid symaskinen eller framför skissblocket.
Hon insåg rätt fort att det var svårt att få tag på material till underkläder, som bh-ringar, i Sverige, jämfört med i England och i USA. Därför valde hon att fokusera på att designa och sälja badkläder.
– Men kanske att jag börjar göra underkläder till hösten igen.
Än så länge är "Alex swim" bara en hobbyverksamhet. Förhoppningen är att det en dag ska bli större än så.
– Tanken är att jag en dag ska kunna försörja mig på det här. Det här är min dröm, säger Alexandra.