– Folk behöver lyssna på sina kroppar och sina själar, säger Marie Åsberg, professor emerita i psykiatri och den forskare som myntade begreppet utmattningssymdrom.
– Att bita ihop och kämpa på har sin tid, men att sätta sig ned och känna efter inåt har också sin tid. Och det behöver göras regelbundet.
I en opinionsundersökning från i höstas sade fler än 6 av 10 svenskar i arbetsför ålder att de var positiva till att byta karriär. Bara drygt 2 av 10 var direkt negativa, av de knappt 750 tillfrågade när stiftelsen Omställningsfonden lät ställa frågan.
Karriärväxling är också något som rikspolitiken vill underlätta, i takt med att det blir lättare för arbetsgivare att göra sig av med personal. I höstas höjde CSN åldersgränsen för studiestöd till 60 år, och under 2022 ska den som vill eller måste skola om sig kunna få mer statligt stöd.
– De senaste åren har antalet nya yrkesutbildningar exploderat, där har du möjlighet att med efter 1,5-2 års heltidsstudier faktiskt byta yrke. Det gör stor skillnad, säger Marie Bolling, rådgivare på Omställningsfonden för bland annat sydöstra Sörmland.
För den som har en gnolande känsla i magen av att sysselsättningen inte är rätt finns en del hållpunkter.
– Fundera först vad som kan göras lindrigare eller mer välorganiserat. Prata med chef och kollegor, säger Marie Åsberg.
– Sen finns en del forskning som antyder att i långa loppet kan det gå bättre att byta karriär.