Han siktar på att vinna Årets kock 2019

Med en rätt baserad på kålrabbi och vildsvin ska kocken Kristian Eriksson från Eskilstuna tävla om titeln Årets kock 2019. “Jag är den enda som inte är ett stort etablerat namn i det tuffa startfältet, men jag siktar på att vinna”, säger han.

Kristian Erikssons tävlingsbidrag består av kålrabbi och vildsvin.

Kristian Erikssons tävlingsbidrag består av kålrabbi och vildsvin.

Foto: Privat

Sörmland2019-06-11 08:20

Årets kock är det officiella namnet på det som också kallas SM i professionell matlagning, en tävling som startade 1983 för att lyfta kockyrkets status. Den 12-13 juni äger kvaltävlingen rum i Stockholm. 24 kockar finns med i startfältet, varav åtta går vidare till finalen som hålls i september. Konkurrensen är stenhård. Av de tävlande finns sju kockar som gick vidare till finalen i fjolårets upplaga, varav en tog hem silverpokalen. Ytterligare en har representerat Sverige i Bocus d’or, världens mest prestigefyllda kocktävling som hålls vartannat år i franska Lyon.

De tävlande har tagits ut genom inskickade anonyma bidrag som bedömts av en jury.

– Det är första gången jag är med och tävlar, säger Kristian Eriksson, som flyttade från hemstaden Eskilstuna till Stockholmsförorten Hagsätra för några år sedan.

Lagat mat har han gjort sedan han var liten, inspirerad främst av sin mamma och farmor. Som professionell kock har 36-åringen redan hunnit med att jobba på en rad restauranger; Jernberghska krogen i Eskilstuna, Plevnagården i Malmköping och Drottningholms golfrestaurang för att nämna några. Sedan ett år är han kökschefens högra hand som en av två souschefer på Hotel Birger Jarl i Stockholm, en arbetsplats han trivs förträffligt på.

Kristians tävlingsbidrag är en så kallad mellanrätt och består av kålrabbi som bas med två utvalda styckdetaljer från vildsvin.

– Kålrabbin är en väldigt fin råvara, den är god och lätthanterlig, mild och mjäll och fungerar bra både rostad och rå, säger Kristian som känner sig väl förberedd inför den inledande tävlingsdagen på onsdag.

– Det har varit mycket träning. Hittills har jag lagat den här rätten närmare tjugo gånger. På tävlingsdagen har man en timme på sig att laga och presentera maten för juryn så jag måste tajma varje moment. Det gäller att få in det i kroppen, att rätten sitter.

Blir du nervös när det är dags för tävling?

– Nej, inte alls. Jag är otroligt lugn som person och jag känner inga tveksamheter. Det handlar om att sätta smakerna och följa upplägget ordentligt.

Vad har du för chanser i tävlingen?

– Det är ett oerhört starkt startfält. Tittar man på deltagarlistan är jag den enda som inte är ett stort namn i branschen och många av de andra har ställt upp och tävlat tidigare år. Men jag siktar på att vinna.

Vad är dina starka sidor som kock?

– Jag är väldigt lugn och metodisk, dessutom smaksäker. Smak och teknik är hörnstenarna för att lyckas.

Vad skulle en framgång betyda för dig på ett yrkesmässigt plan?

– Att folk i branschen får upp ögonen för en vilket skulle kunna ge mig möjligheter att utvecklas som yrkesman och matlagare.

Restaurangbranschen har historiskt sett präglats av en slitsam och tuff arbetsmiljö med arbetstider som gör det svårt att klara av ett vanligt socialt liv. Men den bilden håller på att ändras menar Kristian som själv jobbar kväll varannan vecka.

– Visst var det dåliga villkor förr men mycket har förändrats till det bättre. Branschen mår bra i dag och där jag jobbar är det oerhört strukturerat samtidigt som det är väldigt roligt. Det är sällan upprepningar, det händer grejer hela tiden.

Även kvalitetsmässigt håller det svenska köket högsta klass enligt Kristian.

– Det är en vansinnigt bra standard vilket syns genom det svenska kocklandslaget, ett av världens mest framgångsrika. Därför är det lite märkligt att guide Michelin delar ut så få stjärnor till svenska restauranger. De har en helt annan bedömningsnivå när de kommer hit jämfört med andra länder.

En stjärna i köket är Kristian uppenbarligen. Den 13 juni får vi se om den får extra glans!

Årets kock

Tävlingen Årets kock startades 1983 av mejeriföretagens branschorganisation Svensk Mjölk tillsammans med Gastronomiska Akademien och legendariske krögaren Tore Wretman. Målet var att öka intresset för gastronomi, lyfta kockyrkets status och även det skandinaviska kökets renommé.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!