Lasses tillvaro blomstrar igen

När han till slut nådde den berömda väggen fanns ingen annan väg ut än att lämna stressen som säljare. Med sitt trädgårdsföretag hoppas Lasse Fröberg inte bara hela sig själv utan även kunna hjälpa andra.

Lasse Fröberg med familj har funnit lugnet i sörmländska Stallarholmen.

Lasse Fröberg med familj har funnit lugnet i sörmländska Stallarholmen.

Foto: Anne-Lie Andersson

Sörmland2019-05-03 08:30

Han är välutbildad civilingenjör i materialteknik som i många år jobbade med försäljning, främst som Nordensäljare av Nynas olja och därefter för en stor plastförsäljare, i huvudsak i norra Sverige. Två, tre nätter i veckan låg han ute, och med småbarn hemma i Stockholm var det långt ifrån en ultimat situation. Arbetsglädjen försvann i takt med stressen och det ständigt dåliga samvetet över att inte räcka till någonstans.

– Jag kände mig som en dålig pappa, blev väldigt självkritisk och pressade mig ännu hårdare. Ingenting var roligt längre. Jag vet inte om identitetskris är rätt ord, men jag kände också att jag inte ville vara med och bidra till samhällets ökande förbrukning av plast.

Till slut, för tre år sedan, tog det bara tvärstopp. Lasse gick till läkare, och kunde bocka av alla de kända symtomen på utmattningssyndrom. I något halvår var han heltidssjukskriven, försökte gå tillbaka till jobbet men kände direkt att han behövde sadla om och ägna yrkeslivet åt något annat.

Redan för sex år sedan tog han och familjen steget ut på landet och en lugnare tillvaro, när de byggde hus i sörmländska Stallarholmen. Här trivs de jättebra, och här fann han sina nya stigar.

– När jag blev sjuk fick jag plötsligt tid att fundera på livet. Vad tyckte jag var kul och vad ville jag göra?

Medan han skämtsamt konstaterade att han hunnit bli lite för gammal för en fotbollskarriär, och misstänkte att kockyrket skulle kräva högre stresstålighet, bestämde han sig för att odla sitt trädgårdsintresse och skaffa sig en utbildning i ämnet.

I dagarna blir han klar med den tvååriga trädgårdsmästarutbildningen i Järna, och har parallellt startat sitt företag. Södermanlands trädgårdar riktar sig främst till privatpersoner och mindre bostadsföreningar som vill ha hjälp med allt från trädbeskärning och skötsel till anläggning och design. Och Lasses dröm är att så småningom kunna hjälpa andra i samma situation som han varit. Låta dem komma och hjälpa till en dag eller två när det passar.

Han tycker inte det är underligt att många människor hittar en väg ut ur utbrändhet via trädgårdsskötsel.

– Det är lite tillbaka till rötterna, till naturen och djuren. Det är läkande, rogivande och meditativt att jobba kreativt med händerna och se snabba resultat.

Lasse har alltid ställt väldigt höga krav på sig själv, och gör det fortfarande.

– Man ska göra det rätta, göra korrekta val i livet, ja du vet. Dessutom har jag ett stort kontrollbehov. Men jag har insett att allt inte kan styras och planeras in i detalj, och nu följer jag råden nära och kära ger mig, att vara nöjd med att göra mitt bästa, och att jag faktiskt inte måste vara expert på alla områden från start. Jag har fortfarande sämre minne än förr, men kanske får jag inse att det bara får vara så. När jag tänker tillbaka på hur jag mådde, de känslor och tankar jag hade, känns det så bra att jag tagit mig ända hit i dag. Jag är lycklig igen, och njuter av min nya roll, där nästan alla arbetsuppgifter är roliga.

Han fick ett litet bakslag i vintras. Familjen väntar tillökning och osäkerheten kring att leva på en lön på obestämd framtid blev ett litet stressmoment i sig. Men Lasses fru har hela tiden varit hans största stöd, och med hjälp också av mindfulness och böcker som Russ Harris "Lyckofällan" har han insett att de negativa tankebanorna inte leder någonvart. Nu tänker han mer hållbart.

– Mitt ledord i företaget är hållbarhet, för både mig och alla inblandade parter. Jag vill bort från allt som bara handlar om yta, mitt företag ska vara genuint och hållbart på alla plan, inte minst ur miljösynpunkt. Kunden ska rekommenderas en trädgård som ska kunna skötas på ett hållbart sätt. Jag använder själv inga farliga kemikalier och jag ska skifta över till batteridrivna redskap, har redan börjat med häcksax.

016–156183

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om