Midsommar är lilla julafton för länets hembygdsföreningar

Den sörmländska hembygdsrörelsen står stark. Det märks inte minst när midsommar står för dörren. ”Vi är kulturbärarna i ett traditionsrikt firande men vi står för mycket mer än bara midsommarfirande“, säger Jennie Fornedal, konsulent på Södermanlands hembygdsförbund.

Jennie Fornedal är konsulent på Södermanlands hembygdsförbund och har haft bråda dagar med allt som ska ordnas inför midsommar.

Jennie Fornedal är konsulent på Södermanlands hembygdsförbund och har haft bråda dagar med allt som ska ordnas inför midsommar.

Foto: Lars Skärlund

Sörmland2019-06-19 07:40

Vi träffas på förbundets kansli som är inrymt i Sörmlands museers nya lokaler i Nyköping. Jennie Fornedal har haft en hektisk tid som redaktör med att sammanställa sommarnumret av förbundets tidning Dymlingen. Men nu är allt klart inför hembygdsårets högsäsong. Tidningen innehåller information och tips på de över 300 evenemang och aktiviteter som arrangeras av länets 68 hembygdsföreningar.

– Nationaldagsfirandet är avklarat och nu väntar midsommar. 27 av våra föreningar arrangerar det traditionsrika firande som så många efterfrågar. Det är inte alla människor som vet hur man klär en midsommarstång, eller hur man dansar Små grodorna. Det går inte att läsa sig till, det handlar om tradering, säger hon.

Den underliggande vinsten i att upprätthålla traditioner och kunskap från förr är dock större än så. Själva tanken med en livskraftig hembygdsrörelse är att vara en del av ett levande samhälle, att vara relevanta i samtiden.

– Genom att förstå sin dåtid är det lättare att förstå nutiden. Men också att förstå sig själv. Vi ska också vara inkluderande, något vi faktiskt är duktiga på. Vi välkomnar alla, oavsett bakgrund. Samtidigt vet vi att det är väldigt svårt att nå till exempel nyanlända invandrare eftersom de oftast bor i städerna. Och hembygdsrörelsen är ju som starkast på landsbygden.

Själv är hon uppväxt i Valla utanför Katrineholm. Här bodde hon också med man och två barn fram till för några år sedan då familjen flyttade till Nyköping. Att hon började engagera sig i hembygdsrörelsen hänger ihop med ett projektarbete hon ledde mellan 2006 och 2008.

– Jag inventerade hembygdsföreningarnas arkiv. Syftet var dels att ta reda på vad som faktiskt fanns i arkivet men också att väcka nyfikenhet och frågor. Uppenbarligen måste jag ha skött mig eftersom jag därefter fick tjänsten som konsulent,haha!

I jobbet ingår att hjälpa länets föreningar för att ge dem möjligheter att utveckla sin verksamhet. Men också att se till att länsförbundets tidning kommer ut, sköta hemsidan, samordna utbildningar och mötesplatser.

Trots att antalet medlemmar i länet ökat sedan hon började sin tjänst är en av utmaningarna att rekrytera fler, framför allt yngre.

– Vi är över 19500 medlemmar i våra föreningar i Sörmland i dag men medelåldern är hög. De flesta är över 50 år. Och det är inte så konstigt, det är ju först då man har tid att engagera sig. Men jag tror att många inte vågar ge sig in i något nytt och det finns en osäkerhet kring vad föreningsarbetet innebär. Där måste vi bli tydligare och hitta nya former för att locka nya medlemmar.

Hon beskriver ändå hembygdsrörelsen som stark och livskraftig.

– Vi mår bra! Och det händer så otroligt mycket. Föreningarna driver stora projekt, tar hand om hus och gårdar och arrangerar massor av aktiviteter. Det är ett kulturarvsarbete som också innefattar en social dimension. Det är en plats att träffas på, man har kul ihop.

Förutom kulturhistorien finns det ytterligare ett viktigt skäl att ta tillfället i akt och besöka en hembygdsgård i sommar enligt Jennie Fornedal.

– Mitt tips är att åka på en fikaturné. Många av våra föreningar ser till att det finns riktigt gott hembakat fikabröd att njuta av. Det borde nästan vara ett semesterkrav, säger hon som snart påbörjar sin egen semester genom att åka till Amsterdam och fira silverbröllop.

– Men sen kommer jag att tagga ner genom att åka runt och njuta i Sörmland.

Jennie Fornedal

Gör: Arbetar som konsulent hos Södermanlands hembygdsförbund

Ålder: 47 år

Bor: Nyköping

Familj: Man och två barn

Jennies sommartips: “Njut av gott fikabröd på någon av länets fantastiska hembygdsföreningar!”

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!