Så gör du om din bebis sätter i halsen

När ett litet barn sätter i halsen handlar det om minuter. "Det är otroligt tidskänsligt för att personen ska överleva" säger Jenny Ahlsén, utbildare i hjärt- och lungräddning.

Jenny Ahlsen, 36 år, skolade om sig under pandemin. Från att ha arbetat inom hotell driver hon nu eget företag där hon lär ut hjärt- och lungräddning.

Jenny Ahlsen, 36 år, skolade om sig under pandemin. Från att ha arbetat inom hotell driver hon nu eget företag där hon lär ut hjärt- och lungräddning.

Foto: Karolin Fridell

Sörmland2022-05-12 19:22

Tidningen skrev tidigare om Matheuz, 9 månader, som höll på att kvävas till döds av en plastbit. Han hade tur som blev räddad av Joacim, 35 år, som själv läst på hur man gör hjärt- och lungräddning. Men det är inte alltid lätt att veta hur man ska agera i en krissituation. 

– Det viktigaste man kan göra är att ha kunskapen om hjärt- och lungräddning, säger Jenny Ahlsén.

Hon utbildar i hjärt- och lungräddning för HLR-rådet i Sörmland och träffar tidningen för att berätta steg för steg hur du agerar om ett litet barn, under ett år, håller på att kvävas. 

– Kontrollera först om barnet är kontaktbart genom att säga hej, hallå. Får du ingen respons kan du skaka lätt på barnets axlar. Om barnet inte är kontaktbart ska du påbörja första hjälpen. 

Om barnet satt i halsen och är vid medvetande lägger du det på mage över armen. Man kan använda benet som stöd, men du lägger barnet nedåtlutad över armen. Sedan slår man fem gånger i barnets bröstrygg med handflatan. Efter det vänder man barnet över på rygg för att kontrollera om det andas, förklarar Jenny Ahlsén.

undefined
Jenny Ahlsén visar hur bebisen först ska placeras om den satt i halsen.

– Om inte barnet andas gör man bröstkompressioner, fem stycken med två fingrar. Man fortsätter växelvis med fem ryggdunkar och fem bröstkompressioner tills barnet andas eller det förlorar medvetandet. Om barnet blir medvetslöst så ringer man 112 och påbörjar hjärt- och lungräddning.

undefined
Vänd barnet på rygg och gör bröstkompressioner genom att använda två fingrar.

Jenny Ahlsén berättar att nästa steg är att fria barnets luftvägar genom att lyfta lätt med ett finger under barnets haka. Undvik att böja huvudet för långt bakåt. Gör först fem inblåsningar över både näsa och mun, följt av femton bröstkompressioner. Använd endast två fingrar och inte hela handen. Gör sedan två till inblåsningar.

– Även om du inte kan hjärt- och lungräddning har 112 kunskapen och du är aldrig ensam i situationen. Lägg mobilen på marken och slå på högtalarfunktionen så kommer 112 guida dig steg för steg. 

undefined
För att frigöra luftvägarna böj upp barnets huvud lätt genom att använda ett finger. Det är viktigt att inte böja för långt bak då det blockerar luftvägarna.

Hjärt- och lungräddningen ska fortsätta tills ambulansen kommer till platsen. Den syftar till att öka syresättningen i kroppens vävnader och organ. 

– Här tänker vi i första hand på syresättningen till hjärnan så att inte den tar skada. Det viktigaste är att man vågar göra något och kliva in i en situation, det är viktigare att försöka än att inte göra det, säger Jenny Ahlsén.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!