Det är Kronofogdemyndigheten som tagit fram statistiken som visar att närmare 183 000 barn i landet lever i en familj där minst en förälder har skulder hos Kronofogden, vilket vi berättade i torsdagens tidning. Skillnaden är dock stor mellan såväl landets som Sörmlands kommuner. Högst andel barn i skuldsatta hushåll finns i värmländska Grums med 20,7 procent. Lägst andel har skånska Lomma med 1,7 procent. I Sörmland har Flen den högsta andelen med 14,5 procent medan motsvarande siffra för Trosa är 6 procent.
De barn som lever under tuffa ekonomiska förhållanden oroar sig ofta för pengar och många tar på sig ett stort ansvar för familjens ekonomi.
Utsattheten leder också till att många av de här barnen bär på en skam, för hur man bor och att man inte har råd att resa iväg på semester som de flesta av kompisarna gör. Därför är det viktigt att föräldrarna pratar om ekonomi med sina barn.
Barn som är oroliga över familjens ekonomi kan vända sig till Bris, Barnens rätt i samhället. Kronofogdemyndigheten och Bris har sedan en tid ett samarbete för att stötta barn som lever i ekonomisk utsatthet. Syftet är att barnen ska veta att det aldrig är deras fel att familjens ekonomi är dålig. Samtidigt upplever många barn att det känns lättare sedan de fått prata med någon om problemen.
– Bris kan inte hjälpa till med pengar, men vi kan ge barnen stöd i hur de kan hantera känsliga situationer. Till exempel när de inte kan följa med på utflykter eller andra aktiviteter för att familjen inte har råd, säger Ellen Edlund, kurator på Bris.
Här följer några tips på hur föräldrar kan prata om ekonomi med sina barn:
• Lyssna, prata och svara på frågor så ärligt du kan utan att skrämma. Förklara vad familjen måste prioritera att lägga pengar på och varför.
• Var noga som vuxen med vilka signaler du skickar ut, till exempel om märkeskläder och resor. Alla har inte råd.
• Var tydlig med att du som vuxen tar ansvar för familjens ekonomi, att det inte är barnets ansvar att lösa eventuella problem.
Organisationen Rädda Barnen har uttryckt oro över det stora antalet barn som lever i skuldsatta familjer. I ett pressmeddelande skriver de att det skett en förskjutning från att familjer som tar emot försörjningsstöd i stället tar lån. För att komma till rätta med utvecklingen mot ökade klyftor vill Rädda Barnen se höjda lägstanivåer av föräldraförsäkringen och andra system, som följer med samhällets inkomst- och kostnadsökningar.