Mårtens Stigtomtamajs redo att skördas

Bonden Mårten Andersson hade lite åkermark över och provade att odla majs på sin gård i Stigtomta. Nu är det hög tid att skörda innan vildsvinen hinner äta upp kolvarna – och snart öppnar Mårten upp för självplock.

På Sörkärrs lantbruk i Stigtomta, odlar bonden Mårten Andersson majs.

På Sörkärrs lantbruk i Stigtomta, odlar bonden Mårten Andersson majs.

Foto: July Auguststierna

Stigtomta2022-09-02 06:23

– Det är en liten rolig grej vi hållit på med de senaste två åren men det är Sörkärrs potatis vi är kända för, säger livsmedelsproducenten Mårten Andersson.

Majs eller Zea mays på latin tillhör arten familjen gräs. Majsplantan har odlats i världen i flera tusen år, men på Sörkärrs lantbruk i Stigtomta är det andra året i rad. Idén till att odla majs fick bonden Mårten när han arbetade utomlands och tanken att prova att odla hemma i Sörmland väcktes.

– Vi hade en liten plätt åkermark över och vi odlade redan fodermajs till kossor och man använder samma frön för att odla sockermajs så varför inte prova, tänkte vi.

undefined
Livsmedelsproducenten Mårten Andersson hade lite åkermark över och provade att odla majs.

På den lilla åkermarken på en hektar planterades 68 000 plantor i maj och i början av september är det dags för skörd.

– I fjol blev majsskörden bra, och det ser ut som att skörden kommer bli bra i år också. Vildsvinen är här och glufsar i sig så vi har satt upp stängsel, med det finns gott om kolvar kvar.

Majs är en kulturväxt och det innebär att växten har många användningsområden. Majoriteten av all majs som odlas används till bränsle, djurfoder och i en mängd olika livsmedelsprodukter. 

Skördeperioden av majs börjar inom kort och pågår drygt två veckor och möjlighet till självplock finns vid Sörkärr. I närområdet finns det även på Bärsta Kronogård i Stigtomta och Klippinge gård utanför Strängnäs.                      

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!