Lottas åcafé omnämns i guide om Sveriges bästa fika

För knappt ett år sedan tog Lotta Drakborn över det lilla fiket vid kanalen som i dag heter Trosa Å café. Redan nu finns hennes hembakta fika med i White guide, en sammanställning över de bästa fiken i landet.

Trosa2016-05-24 12:58

För ett år sedan jobbade Lotta Drakborn som utredare av bidragsbrott på Kommunal. Ett bra jobb med bra lön och bra förmåner. Men när hon fick höra att det lilla caféet vid ån i Trosa var till salu släppte hon allt. En månad senare slog hon upp dörrarna till det som i dag är Trosa Å café.

– Det är som natt och dag. När jag jobbade på Kommunal ringde folk och var arga, här får jag höra vilka goda bullar jag bakar. När jag hade haft caféet ett tag var det en vän som sa till mig att "Men Lotta, du ler ju nu!". Jag log nog innan också men nu är det på ett helt annat sätt, säger Lotta när SN träffar henne en tisdagsförmiddag i maj.

Fiket är nyrenoverat och har en hemtrevlig och lite marin känsla. Precis utanför rinner Trosa å. Plötsligt sticker en fikagäst in huvudet genom dörren och varnar för de regnmoln som tornar upp sig på himlen. "Det är nog dags att ta in dynorna" säger hon.

– Precis sådär vill jag ha det, mitt fik ska vara familjärt och intimt. Jag är så glad att jag lyckats, säger Lotta.

I förra veckan stod det klart att Trosa Å Café valts ut till White guide, en samling av de bästa caféerna i Sverige.

– Vi är det enda caféet i Trosa som valts ut, det känns ju häftigt! De som gjort urvalet har åkt runt och gjort stickprover på caféer i Sverige, så jag vet att de varit här men inte vad de åt. Det känns lite konstigt och jag har tänk mycket på vem av alla gäster det kan ha varit. Kanske han som berömde mina bullar och sa att de var väljästa? Eller det där sällskapet som först åt en smörgås och sen fikade? Jag har ingen aning!

På dörren in till Lotta och hennes fika sitter ett litet klistermärke som skvallrar om att här är hundar välkomna.

– Absolut, vi har till och med en hundmeny men hemmalagade köttbullar. Men det är inte en plats där hundarna kan springa runt hur som helst, de ska vara kopplade och sitta bredvid sin husse eller matte, säger Lotta som berättar att de har flera hundar som de betraktar som stammisar.

Det är också gott om tvåbenta stammisar som vecka efter vecka kikar in för en fika. Men vad är det då som gjort Lottas fika så populärt? Hon funderar en stund innan hon svarar.

– Jag använder mycket smör, skrattar hon.

– Och så tycker jag att det här är roligt, man bakar ju med kärlek. Den dagen jag inte längre tycker att det här är kul kommer jag sluta le och brödet kommer inte längre smaka lika gott. Då är det dags att lägga av.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!