– Jag älskar att skapa saker, och sedan när gästen äter och tycker om det man skapat, det är fantastiskt, säger Sylvia Kindhag.
När Sylvia gick på högstadiet väcktes intresset för matlagning och bakning i hemkunskapen i skolan. Det blev hotell- och restauranglinjen på gymnasiet. Därefter blev det jobb i charken på Coop, som då kallades Obs. Hon är också utbildad kallskänka. Efter mataffären sökte hon sig till Eriks Gondolen vid Slussen i Stockholm. Där blev hon kvar i flera år.
– Jag var 3,5 år på Eriks Gondolen. Sista året tyckte jag det såg så kul ut med service och att vara restaurangkonditor. Sista halvåret jobbade jag halvtid som kallskänka och halvtid som konditor, så det var nog där det började.
Efter halvåret som konditor gick hon en konditorsutbildning för att skaffa mer kunskap. Utbildningen ledde till en praktik på Tössebageriet i Stockholm, där hon var i ett halvår. Senare delen av praktiken var hon dock på Grand Hôtel. Hon blev dock inte långvarig som praktikant där. Efter en månad fick hon ett jobberbjudande från hotellet.
– Jag började jobba som konditor på Grand och fastnade där i fem år. Därefter hoppade jag vidare till lyxrestaurangen Oaxen när det skulle öppna på Djurgården. Jag blev erbjuden att starta själva chockladbiten som Magnus Ek (Oaxens ägare, red. anm.) hade. Att bara jobba med choklad var en riktig utmaning, säger hon.
Efter tiden på Oaxen blev det återigen en vända på Grand Hôtel, denna gång som konditorschef. Sedan var det dags för ett nytt äventyr den här gången på Mr Cake, som kändiskonditorn Roy Fares driver tillsammans med Mattias Ljungberg. Där blev det en intensiv period. Där ringlade köerna långa varje dag. Hon jobbade på där fram till i mars i år. Då hon lämnade Stockholm för sitt kafé i Trosa.
– Jag saknar inte Stockholm. Men jag har två barn och vi bor i Järna. Nu har jag 25 minuter till jobbet istället för 1,5 timme. Det är mest min entreprenör till mans förtjänst att vi är här. Han pushade mig att starta eget konditori. Han hade kontakt med Arne Larsson, vd på Tre små rum, och en dag ringde han och frågade om vi var intresserade av kaféet.
Avslutningsvis, vilken är din favoritbakelse?
– Fikar jag någon annanstans tar jag ofta en Budapestbakelse. Men den har vi inte här, säger Sylvia Kindhag.