Paula fångade optiskt ljusfenomen i vinterkylan

Paula Webers båt låg fastfrusen vid Trosahamnen när hon fotograferade sitt livs första halo.

SN:s läsare Paula Weber har bott i Vagnhärad sedan 1974 men hade aldrig sett en halo i verkligheten förrän under tisdagen.

SN:s läsare Paula Weber har bott i Vagnhärad sedan 1974 men hade aldrig sett en halo i verkligheten förrän under tisdagen.

Foto: Paula Weber, läsarebild.

Trosa2021-12-08 11:05

Klockan var 13.30 på tisdagen och temperaturen var under 10 minusgrader när Paula Weber fångade ljusfenomenet med sin kamera.

– Jag och min man tittade runt i hamnen som var helt igenfrusen. Vår båt ligger vid reningsverksbryggan mot Östra Stadsfjärden vid husbilsparkeringen, säger hon.

När Paula satte sig i bilen noterade hon en ljusstrimma på himlen.

– Först såg det ut som en regnbåge. Men sedan såg jag en strimma till på andra sidan.

 När Paula tittade upp såg hon den stora bågen rakt ovanför solen.

– Meteorologerna kallar det för en "halo". Jag har sett program om dem på tv, men aldrig sett en i verkligheten tidigare, säger hon.

Enligt SMHI:s meteorolog Ulrica Sievert rör det sig om ett optiskt fenomen som uppstår när det finns höga moln på himlen.

– Molnen består av iskristaller i atmosfären som kan fungera som små prismor. Det är de som bryter ljuset så att den här häftiga bågen uppstår runt solen, säger hon.

Det är svårt att säga hur ovanliga halos är.

– Det saknas bra statistik över inrapporterade observationer. De dyker upp lite här och var. Men kanske inte så ofta att de brukar återkomma på samma plats.

Högt upp i atmosfären finns alltid iskristaller. Men att Paula Weber såg sin första halo i bitande vinterkyla behöver inte vara en slump.

– Temperaturen i atmosfären sjunker med höjden, så under kalla dagar är skiktet med iskristaller större. Det ökar sannolikheten att de påverkar betraktarens synfält, säger Ulrica Sievert.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!