Kraftigt skabbangripen varg vandrar runt i Gnestatrakten

I västra Gnesta har Länsstyrelsens viltkamera registrerat en varg som är så hårt angripen av skabb att djuret saknar päls på delar av kroppen.

Foto:

Övrigt2018-04-05 16:09

Allt fler vargar angrips av skabb, enligt statens veterinärmedicinska anstalt. Var tionde varg som lämnas in för obduktion har varit eller är smittade av skabb. En del vargar dör utmärglade medan andra utvecklar resistens.

Länsstyrelsen är den myndighet som ansvarar för att skydda rovdjuren och även utfärda skyddsjakt vid behov. När nu Länsstyrelsen med hjälp av inventeringskamera observerat en varg som är kraftigt angripen av skabb, så följer myndigheten utvecklingen innan ett eventuellt beslut fattas om att vargen av djurskyddsskäl bör avlivas enligt paragraf 40c i jaktförordningen.

– Vi avvaktar och håller djuret under uppsikt. Även om djuret är hårt angripet så ska man kanske inte förhasta sig. Det finns ju exempel på djur som klarat sig och tillfrisknat, säger Johan Varenius, Lässtyrelsen Sörmland.

När och om myndigheten går ut med ett sådant beslut så är det ändå upp till den enskilde jägaren att bedöma om djuret bör skjutas, menar Anders Nilsson, jaktvårdskonsulent, Jägareförbundet i länet.

– Till syvende och sist så är det den som står bakom avtryckaren som får göra en bedömning och fatta ett eget beslut om skyddsjakt och kunna motivera varför. I det här fallet är det lite extra känsligt eftersom det rör sig om varg och inte en talgoxe eller räv som man förkortar lidandet för, menar Anders Nilsson.

Om Länsstyrelsen bedömer att det inte enbart är den enskilda vargen som lider av skabb utan att det finns smittorisk för andra djur och växter eller att vargen börjar visa beteendestörningar så lutar det åt att använda sig av paragraf 23a i jaktförordningen.

Då är det Länsstyrelsen som har det yttersta ansvaret och inte jägaren.

Rävskabb

Skabbkvalstren är 0,2–0,45 millimeter långa och 0,2–0,35 millimeter breda och lever på huden. Där gräver skabbkvalstret gångar där honan lägger 3 - 4 ägg per dag under sin levnad.

Det drabbade hunddjurets första hudförändringar sker oftast på framknä, has, ryggslutet vid svansfästet samt vid öronkanterna

Det drabbade djuret får klåda som ger rivskador med sår och sårskorpor. Huden blir ofta infekterad. Upp till 80 procent av rödrävarna i Sverige dog av skabb under 1970- och 1980-talet.

Källa: SVA

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om