S och M överens – fortsätter styra Gnesta

Det har gått två veckor sedan valet, men först nu är det klart: Socialdemokraterna och Moderaterna fortsätter styra Gnesta kommun.

28 mars 2018 05:00

I slutet av förra veckan fastställdes valresultatet, som innebär att S och M inte längre har majoritet i Gnestas kommunfullmäktige. Trots det väljer de två största partierna att fortsätta styra kommunen, i en minoritetskonstellation.

– Vi har tittat på många olika alternativ. För oss är det viktigt att kommunen styrs på en stabil grund med fortsatt utveckling, den här konstellationen har bäst förutsättningar för det, säger Ann-Sofie Lifvenhage (M).

– Vi räknar inte med något gratisstöd. Vi får hitta frågor vi kan enas kring, säger Johan Rocklind (S).

Centerpartiet har ingått i diskussionerna, men enligt Håkan Ekstrand tackade man efter noga övervägande nej till att ingå i en majoritet.

– Vi kommer inte att bli ett stödparti, vi har kommit fram till att vi gör mest nytta i opposition. Men vi kommer att vara mer delaktiga i budgetarbetet, säger oppositionsrådet.

Centern kommer att fortsätta i ett oppositionssamarbete med Liberalerna, men Vänsterpartiet som ingått de senaste fyra åren lämnas utanför.

Dagen efter valet sa Johan Rocklind att han "anser att kommunen mår bäst av att ha majoritetsstyre". Såhär kommenterar han saken nu:

– Majoritet är eftersträvansvärt. Men det finns många kommuner, och även regeringar, som styrt i minoritet. Det här är inget unikt, men det blir ett nytt tänk.

Både S och M backade i valet, men de båda kommunalråden drar inte slutsatsen att väljarna straffade den oheliga alliansen. Eftersom båda partier fick fler röster i kommunalvalet än i riksdagsvalet lokalt tror Rocklind och Lifvenhage att det pragmatiska styret har uppskattats.

När det kommer till konkret politik finns det ännu inte mycket att berätta, men partierna kommer att ta fram en politisk plattform under de kommande veckorna.

– Vi ska fortsätta på inslagen väg. Vi är också överens om att ta ett krafttag för bättre resultat i skolan, säger Ann-Sofie Lifvenhage.

Ni har haft ett delat ledarskap de senaste fyra åren, men nu har ni inte lika många mandat längre. Hur kommer det påverka situationen?

– Pusslet pågår, men på det stora hela blir det inga radikala förändringar, säger Johan Rocklind.

Sverigedemokraterna gick kraftigt framåt i valet och kommer sannolikt ta plats i nämnderna för första gången. Men i praktiken ser det inte ut som att SD får något inflytande över Gnestapolitiken.

– Det är ett nytt politiskt landskap med fler små partier, och det kommer krävas ett större mått ödmjukhet för att navigera i det landskapet. När det gäller SD så hoppas jag verkligen att de får företrädare som väljer att sätta sig in i de politiska frågorna som dyker upp, säger Lifvenhage.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Henrik Norling

Ämnen du kan följa