I början på 1600- talet var det höjden av lyx att äga en tulpanlök och folk sålde sina hus för att få äga ett exemplar. Priserna trissades upp och det började spekuleras på börserna i Amsterdam och Rotterdam. En enda lök av populära Semper Augustus kostade lika mycket som ett bättre hus i centrala Amsterdam. Men i februari 1637 störtdök priset. Nu var det slut på prisstegringen och istället började priserna sjunka i rasande takt. Tulpankraschen var ett faktum.
Idag är kanske vår tulpankrasch den att sälja in klimatets temperaturhöjning som att den skulle bero på koldioxidutsläppen - vi får vår tids tulpankrasch.
Luft är den gasblandning som finns överallt omkring oss i jordens atmosfär, och som vi behöver för att kunna andas. Luften består till största delen av kväve, cirka 78 procent, och syre, cirka 21 procent. I luften finns även mycket små mängder av andra gaser såsom argon, koldioxid (0,04%) och neon.
Växterna tar upp koldioxid och släpper ut syre. Ett fullvuxet lövträd har tagit upp omkring 6 ton koldioxid och lagrat i stam och grenar. (Skogsreflexen_koldioxid_uppgifter_2010).
Om vi nu tror på att det är vi med våra koldioxidutsläpp orsaker en global uppvärmning borde vi omdefiniera vårt problem att minska koldioxidutsläppen. Vi borde inbegripa all energiproduktion som inte släpper ut växthusgasen koldioxid. Vi skulle gå man ur huse och plantera träd, låta gräs betas och växa upp igen allt för att främja koldioxidupptaget. Vad gör vi? Jo, åker jorden runt flera varv per år med flyg för att diskutera "koldioxidproblemet".
Plantera och öka växtligheten och låt den behålla sin koldioxid i fred!