God bebyggd miljö är ett omfattande mål

För Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden handlar det främst om att den bebyggda miljön ska använda resurser på ett hållbart sätt. Skriver Carl-Åke Andersson, ordf i Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden.

För Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden handlar det främst om att den bebyggda miljön ska använda resurser på ett hållbart sätt. Skriver Carl-Åke Andersson, ordf i Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Insändare2021-02-08 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Insändarsvar till "Fråga till miljö-och samhällsbyggnadsnämnden" publicerad den 28/01. God bebyggd miljö är ett omfattande mål. För Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden handlar det främst om att den bebyggda miljön ska använda resurser på ett hållbart sätt men också ta hänsyn till andra värden såsom natur- eller arkitektoniska värden. Nyköping växer snabbt. Vi behöver skapa goda och hälsosamma miljöer samtidigt som vi bidrar till regional och nationell tillväxt.

I kommunens styrande dokument för mark- och vattenanvändning ska staden förtätas och växa inifrån och ut. För att spara orörd natur ska mark användas effektivt där infrastruktur redan finns.

Vardagspusslet underlättas när det är lätt att ta sig mellan exempelvis arbete och skola. Syftet med detaljplanen för kvarteret vid Runebergsgatan var att åstadkomma ett effektivare nyttjande av marken. Där det tidigare fanns en asfalterad yta står det nu bostäder.

Bygglovet har följt lagkrav. Det finns exempelvis inget krav om att balkonger inte får ligga nära en grannes fönster så länge brandkrav uppfylls. Jag instämmer i att förtätningen i delar hade kunnat göras mer varsam med exempelvis en något generösare förgårdsmark och med mer omsorg om vissa detaljer.

Att erbjuda olika typer av bebyggelse för olika människors behov är en utmaning för kommunen som vi tar på stort allvar. Det finns alltid en subjektiv aspekt vid förändringar som en del tycker är bra och andra mindre bra. Jag vet att såväl exploatörer som kommunen alltid vill det bästa, efter givna förutsättningar. Samhällsdebatten och invånarnas synpunkter är viktiga för vårt gemensamma arbete med att utveckla Nyköping.