Hemtjänsten måste få kosta

Hoppas att den politiska majoriteten vaknar upp och inser att hemtjänsten måste kosta pengar, skriver Ulf R Johansson.

Hoppas att den politiska majoriteten vaknar upp och inser att hemtjänsten måste kosta pengar, skriver Ulf R Johansson.

Foto: Privat

Insändare2022-02-28 07:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Den 6 mars 2020 skrev jag att hemtjänsten i Oxelösund var de bäst fungerande i Sverige. Men cirka ett år senare, fick vi brukare ett brev att hemtjänsten i Oxelösund skulle omorganiseras och att vi skulle troligen få träffa personal som vi inte träffat tidigare. Orsaken var lätt att se, hemtjänsten här var dyrare än i Nyköping.

Sedan dess har vi kunnat läsa mycket hur det blev. "Förbannad 89-åring" skrev insändare, Katarina Berg och Dag Bergendorf skrev också om hur det ser ut i verkligheten. Gång på gång kommer nya personer, ett par av dem var det första arbetsdagen för. Kontaktpersonen fick jag inte träffa på över en månad, då personalen fick använda största tiden att cykla eller gå i hela innerstaden. Och ofta kommer personal från Sundagruppen. Huvuddelen är vikarier, då de måste rycka ut när som helst. Det är nämligen billigare att kalla ut vikarier till extratjänst, än fast personal, som då får betald övertid.

Jag läste att skolan i Oxelösund går med vinst, men hemtjänsten får inte kosta någonting.

Detta gör att vi brukare titt som tätt får träffa folk som man måste förklara allt som ska göras. Det är synd om brukare som har svårt att uttrycka sig om sina önskemål. Linus Fogel kan säga vad han vill, det är en klar försämring, men det har ljusnat något under de senaste veckorna, då man tydligen delat in grupper efter färger. Jag beundrar personalen som sliter, kommer in och tar av sig ryggsäcken och ytterkläder, gör jobbet, klär sig igen, och iväg till nästa brukare.

Hoppas att den politiska majoriteten vaknar upp och inser att hemtjänsten måste kosta pengar. Ingenting är gratis och att ha en bra hemtjänst är dyrare än en dålig.