Naturgas blir dyrare än biobränsle för fjärrvärmen

Insändare2021-11-09 07:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar på Insändare den 3/11 om att använda naturgas för fjärrvärmeproduktion.

Oxelö Energi har jämfört olika alternativ med hur fjärrvärmen kan produceras i framtiden efter att masugnarna och koksverket stänger ned och överskottsvärmen därmed försvinner från SSAB i Oxelösund.

Naturgas, som insändaren föreslår, är i vissa avseende ett bra bränsle som lätt skulle kunna eldas i kraftverket på SSAB. Tyvärr visar utredningar att det alternativet skulle innebära en betydligt högre kostnad än att elda biobränslen, varför det alternativet avfärdats och aldrig har varit ett konkurrensmässigt alternativ. Valet har istället stått mellan att bygga en egen biobränsleeldad anläggningen eller utnyttja ledig kapacitet i Vattenfalls anläggning vid Idbäcken.

Fördelarna med Idbäcksverket och samarbetet med Vattenfall är att vi får en biobränslebaserad fjärrvärmeproduktion till en betydligt lägre investering jämfört med att bygga en egen anläggning här i Oxelösund. Produktionen har dessutom bättre förutsättningar att ha en hög leveranssäkerhet då det finns fler biobränslepannor på anläggningen.