Inlägg i jämställdhetsdebatten i SN i oktober 2020.
Vem kan begära att en invandrarkvinna iklädd svart, heltäckande chador (tält) skall känna till något om den svenska jämställdhetsdebatten. Hon kanske till och med var analfabet, när hon kom till Sverige. Inte konstigt att många invandrarkvinnor är rädda för offentliga debatter. Det är nog lättare att prata enbart med kvinnor i mindre grupper. Försöka duger! Konsultföretaget som kommunen anlitat bör få chansen.
Hur står det till med den svenska jämställdheten? Jo, den är väl sådär? Svenska kvinnor fick inte rösträtt förrän 1921. Jämställdhetsdebatten kom inte igång på allvar förrän med Grupp 8 i slutet av 1960-talet. Först Metoo-rörelsens genomslag 2017 satte återigen fart på debatten. Ett aktuellt praktexempel på bristande jämställdhet i corona-tider är inom fotbollen. De manliga fotbollslagen fick 173 miljoner kronor, medan damfotbollen fick 3,5 miljoner.
Moderaternas inställning till jämställdheten får tas med en nypa salt. Inget parti kämpade så hårt mot kvinnlig rösträtt som Högerpartiet. Moderatregeringen under Reinfeldt 2014 sade till svenska folket att öppna sina hjärtan. Konsekvenserna blev invandrarvågen 2015 med 162 877 invandrare. Detta bidrog till en ökande segregation i samhället med nya samhällsproblem. Det vill moderaterna inte låtsas om nu.
Det Fria skolvalet som genomfördes under borgarregeringen 1992 var negativt för invandrarbarnen och för hela det svenska samhället. Många av de samhällsproblem, med gängkriminalitet som vi ser nu kan delvis bero på bristande integration.
Att Nyköpings kommun nu försöker att förbättra integrationen tycker jag är mycket positivt.
Vem har kämpat för jämställdhet?
Att Nyköpings kommun nu försöker att förbättra integrationen tycker jag är mycket positivt. Skriver insändarskribenten.
Foto: SN
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.