Nej, Ahmad Eid och Urban Granström, det är inte roligt att utvecklingen av Nyköpings stadskärna har engagerat så många kommuninnevånare. Inte i någon insändare/debattartikel har det framförts något roligt. Tvärtom har åsikterna och kritiken varit massivt negativa till de styrandes planering av våra torg. Kanske är det inte näringslivsenheten som skall avgöra hur torgen skall marknadsföras som levande torg, vad sägs om ett kulturråd eller en stadsarkitekt i tidigt skede?
Åkroken, mer känt som Döda torget, färdigställdes för ett drygt år sedan. Då lades en stor del av Nyköpings historiska stadskärna under den nuvarande stenläggningen med några barrträd som dekoration. Varför planerade man inte för ett levande torg då? Att flytta foodtrucksen (ägda av de småföretagare som kommunen säger sig värna om) till Åkroken/Döda torget från Stora torget för att kommunens svarta containrar skall stå i ensamt majestät på Stora torget och dessutom skymma det vackra residenset. Bajamaja och vattentank ingår i det konceptet, väl synligt när man går ut från residenset.
I Boverkets PBL Kunskapsbanken, beskrivs att en estetiskt tilltalande utformning av bebyggelse, grönområde och kommunikationsstråk handlar bland annat om att ta hänsyn till landskapets och bebyggelsens karaktär och ta ställning till hur ny bebyggelse ska förhålla sig till och samspela med omgivningen. Även i skriften ”Bygga vackert” utgiven av Sveriges arkitekter och Sveriges kommuner och regioner, SKR, kan man läsa: Kommuner och landsting bör agera föredömligt som beställare i skapandet av offentliga miljöer, i byggande och förvaltning, för att utforma och förvalta livsmiljöer med allsidig hållbarhet och hög kvalitet.
Jag rekommenderar ovan nämnda herrar att ta del av dessa skrifter.