Alla har rätt till intensivvård

Din irritation och de åsikter du ger uttryck för vad det gäller ovaccinerade skapar ett vi- och dom-samhälle. Detta är mycket olyckligt, skriver "Vaccinerad – och tolerant" i ett svar till insändare.

Din irritation och de åsikter du ger uttryck för vad det gäller ovaccinerade skapar ett vi- och dom-samhälle. Detta är mycket olyckligt, skriver "Vaccinerad – och tolerant" i ett svar till insändare.

Foto: Staffan Löwstedt/SvD/TT

Insändare2022-02-17 07:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Jag måste absolut reagera på din artikel ”Har ovaccinerade rätt till IVA-plats?”, publicerad den 4 februari.

Vilken förskräcklig inställning du har! Det är ju självklart att alla människor måste ha denna rätt! Att vissa inte ska ha rätt till den mest avancerade vården är absurt. Med din inställning så kommer även andra grupper att uteslutas, till exempel rökare som får lungcancer eller kol. Eller rejält överviktiga som får allvarliga sjukdomar. Ska de inte ha rätt till avancerad vård heller? Det är inte troligt att ovaccinerade missköter sin hälsa i större utsträckning än andra, tvärtom. Man anser bland annat att vaccinationer eventuellt kan ruinera hälsan.

Din irritation och de åsikter du ger uttryck för vad det gäller ovaccinerade skapar ett vi- och dom-samhälle. Detta är mycket olyckligt. Anledningarna till varför man inte kan eller vill vaccinera sig är många och det måste var frivilligt utan bestraffningar från vare sig samhället, arbetsplatser, organisationer eller enskilda. Vi måste höja oss över primitiva åsikter och vara toleranta!

Människor som har liknande inställning som du splittrar nu samhället genom svartmålningar och bestraffningar på olika sätt av ovaccinerade. Det finns, känner jag personligen till, vänner där vaccinerade inte vill träffa andra vänner som just är ovaccinerade. Jag känner även till familjer där det har blivit ett problem på samma sätt. Det borde ju i så fall vara de ovaccinerade som tackar nej till kontakt för att spridningen är stor, inte de vaccinerade… Världen verkar att vara fullkomligt ur led!