Angiverilagen – en urvattnad papperstiger?

Det ska inte vara den enskilde handläggaren som ska behöva ta kontakt med Migrationsverket.

Det ska inte vara den enskilde handläggaren som ska behöva ta kontakt med Migrationsverket.

Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Insändare2024-08-30 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Angående informationsplikten som regeringen nu utreder, och som allmänt benämns ”angiverilagen”, som innebär att man har en informationsplikt inom regioner och kommuner att lämna information till Migrationsverket eller polisen, om man kommer i kontakt med någon som befinner sig illegalt i Sverige, blir nog ganska urvattnad och slutar i en papperstigerslag. För många inom kommunerna protesterar mot förslaget och hotar till och med säga upp sig om förslaget blir verklighet. 

Men nu är lagen till för att motverka det växande skuggsamhället. För ingen vet hur många personer som illegalt använder våran välfärd. För som illegal invandrare har man rätt till både sjukvård och tandvård.

Men det är nog så att staten här inte gör sitt jobb utan lastar över det på sina medborgare. Det är statens uppgift att se till att det inte finns illegala invandrare i Sverige. Det är inte den enskilde medborgarens uppgift. Annars kan man ju börja med att ta bort alla ”rättigheter” som finns för de illegala så har man nog snart löst det problemet. 

Men om man nu ska ha den här lagen – låt cheferna ta tag i problemet och ansvaret. Inte den enskilde handläggaren som tar kontakt med Migrationsverket.