"Angrip det verkliga skälet till de höga elpriserna"

"Vi har inte elbrist i Sverige, som argumentet om nedlagda kärnkraftverk antyder" skriver insändarskribenten. Arkivfoto

"Vi har inte elbrist i Sverige, som argumentet om nedlagda kärnkraftverk antyder" skriver insändarskribenten. Arkivfoto

Foto: Johan Nilsson/TT

Insändare2023-02-02 07:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar på insändare 24 januari. Peter Tornborg upprörs – med rätta – över elpriserna i insändare 24 januari.

I insändaren pekas den förra regeringen ut som skyldig, och boven i dramat påstås vara fyra nedlagda kärnkraftverk. Det finns mycket att säga om processen som lett till att elbolag har stängt ner kärnkraftverk, och vilken effekt det har på nuvarande elpriser.

Vi har inte elbrist i Sverige, som argumentet om nedlagda kärnkraftverk antyder. Vi exporterar ofta mest i hela Europa, vilket vi ska fortsätta med. Fortsätt uppröras Peter, men angrip det verkliga skälet till de höga elpriserna, nämligen den absurda elprismodell, där vårt inhemska elpris sätts utifrån dyr exporterad el, inte utifrån verklig produktionskostnad!

Den uppkomna situationen med rusande elpriser förkastas ju av såväl EU-kommissionens ordförande, som Europeiska rådet, och man har antagit en krisförordning som skulle börja gälla i slutet av december. Allt för att lindra situationen för hushåll och företag inom EU. Varför regeringen och nästan alla riksdagspartier vägrar att diskutera en förändrad elprismodell är i det perspektivet obegripligt! Och varför implementeras inte rådets krisförordning, som egentligen är tvingande?

Lösningarna, alltifrån allmosor i form av högkonsumtionsskydd, lyxfällebeteende i form av uppskjutna elräkningar med mera är inte långsiktigt hållbara. På sina håll diskuteras nu moratorium på skatt och moms, som naturligtvis skulle lindra de akuta bördorna för hushåll och företag. Gott så, men egentligen inte heller långsiktigt hållbart.

Så, fortsätt med all rätt uppröras bäste Peter, men rikta ilskan och ansvarsutkrävandet dit där det hör hemma! Avslutningsvis rekommenderar jag läsning av det manifest som tagits fram inom uppropet för "Sänkta elpriser nu!".