Ansvarstagande på äldreboenden måste ses över

Arbetsbeskrivningar och ansvarstaganden för driften av äldreboenden behöver ses över och uppdateras.
Skriver Gunnar Roman.

Arbetsbeskrivningar och ansvarstaganden för driften av äldreboenden behöver ses över och uppdateras. Skriver Gunnar Roman.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Insändare2020-07-15 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Efter att via telefon, beställt besökstid fick vi en halv timma med våra två kära vänner, som numera bor på ett äldreboende i Nyköping. Vi tyckte, att det var bra att vi besökare, inte kunde komma och gå som vi ville, nu när coronapandemin finns i samhället. I vår omsorg frågade vi hur de tyckte om att bo på äldreboende jämfört med att bo i egen lägenhet med hemtjänst. De boende ville inte klaga men, inte var det lika bra som förut när hemtjänsten kom flera gånger om dagen.

Våra vänner har varit gifta i många år men får inte bo i gemensamt rum, utan nu bodde de i var sitt rum. Även om det bara var ett par dörrar och en korridor mellan rummen, var det lite för långt för att hålla handen innan sömnen infann sig, trist. När vi frågade om måltiderna så beskrevs de som flera under dagen, men att maten - även om den tillagades inom boendet - inte var särskilt smaklig och lite snålt tilltagen.

Efter att bott på stället i cirka fem veckor så hade rummen städats endast en gång, vilket är uppseendeväckande. I dessa smittoriskers tider borde rummen städas ordentligt, minst en gång i veckan när det är äldre sköra personer som bor inom äldreboendet. 

Som vän eller anhörig till de boende funderar vi på, hur kan det ha blivit så illa. De gamla ska inte bara förvaras till dess de blir befriade av att avlida. De måste kunna få en bättre omsorg under den sista tiden av sitt liv, än den förvaring som de nu erbjuds. Vad vi förstår av det som framgått på sista tiden när coronapandemin har diskuterats angående äldreboenden, så har både regionen och kommunen inte varit generösa i sin budgetering av äldreomsorgen. Vi hoppas, vi lite till åren komna, att arbetsbeskrivningar och ansvarstaganden för driften av äldreboenden ses över och uppdateras, så att det alltid finns någon som har det reella ansvaret för respektive verksamhet.

Någon som kan ställas till svars för ärendet, när något fallerar. Det har väl aldrig varit fel att ha en klar ansvarsfördelning inom verksamheten, det borde även gälla i de politiska sammanhangen. Då kanske det skulle bli ordning och reda även på äldreboenden, Gör något. Ni som har ansvaret.