Äntligen är partidrivna lotterier på väg att förbjudas

Insändarskribenten hoppas att förslaget att förbjuda partidrivna lotterier går igenom. (Arkivbilder)
Insändarskribenten hoppas att förslaget att förbjuda partidrivna lotterier går igenom. (Arkivbilder)

Insändare 7 juni 2023 07:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

När Tidöpartierna tog fram ett förslag, på initiativ från SD, om att förbjuda partidrivna lotterier, blev det ett ramaskri från Socialdemokraterna. ”Fruktansvärt”, sa Magdalena Andersson.

Men det är strikta regler som omgärdar spelmarknaden och omfattar bland annat ett förbud mot spel på kredit. Lotteriförsäljning på telefon är förbjudet i lag – utom för Socialdemokraterna. Genom denna riggade särbehandling har Socialdemokraterna genom åren kunnat dra in miljardbelopp till partikassan. Enbart 2021 drog lotteriet in 152 miljoner kronor till partiet. 

2017 visade en DN-granskning att tusentals köpare hamnat hos kronofogden efter att ha köpt lotter på kredit. Det är alltså viktigare för Socialdemokraterna att fylla på partikassan än att värna om dem som lider av spelmissbruk. 

Att det här har fått förekomma så länge är naturligtvis oanständigt. Man frågar sig varför inte tidigare borgerliga regeringar gjort något åt det cyniska utnyttjandet av utsatta människor. Men alla partier måste behandlas lika i en rättsstat. Socialdemokraterna kan inte undanta sig själva från diverse regler. De kan inte sätta likhetstecken mellan socialdemokratin – staten och Sverige. 

Om det här förslaget blir verklighet så kommer sossarna få samma premisser som övriga partier, och i en demokrati ska alla ha lika spelregler. Det kommer också att jämna ut oddsen i kommande valrörelser och skapa en rättvisare spelplan. Men det är kanske inget som socialdemokratin ser fram emot. 


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa