Applåd till statsepidemiolog Anders Tegnell

Jag med flera lyssnar gärna på experten Anders Tegnell och andra experter i denna allvarliga fråga om coronasmittan. Skriver insändarskribenten.

Jag med flera lyssnar gärna på experten Anders Tegnell och andra experter i denna allvarliga fråga om coronasmittan. Skriver insändarskribenten.

Foto: Claudio Bresciani / TT

Insändare2020-12-11 05:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Jag med flera lyssnar gärna på experten Anders Tegnell och andra experter i denna allvarliga fråga om coronasmittan. 

Han och andra experter måste få en varm applåd som står ut med (och inte suckar....) åt alla mindre genomtänkta frågor - ja, ibland rent dumma.

Det är väl som så att det finns ingen lag som hindrar oss från att gå på krogen, gå på gym, träffa barn/barnbarn - men det finns ett starkt egenansvar att följa de rekommendationer som Anders med flera ger oss medborgare. Det finns väl ingen lag som stänger gym, krogar med mera - de får nog ha öppet om de vill - men kunderna bestämmer ju om de ska följa rekommendationerna att nyttja eller inte nyttja dessa erbjudanden.

Reportrar och journalister verkar försöka övertrumfa varandra i mindre genomtänkta frågor och kommentarer. Idag till exempel säger en reporter efter Anders svar på om det är ok att gå på en date. Bara frågan i sig är ju dum - finns ingen lag som säger nej, men rekommendationen är klar. Reportern konstaterar då efter Anders Tegnells svar att "en date är Ok" som sammanfattning. Hen verkar inte ha förstått innebörden av hela coronafrågan - håll avstånd - träffa så få människor som möjligt - håll ut!

Och glöm alla dumma frågor om munskydd - vill medborgaren använda munskydd så gör det. Experterna menar ju att munskyddet kan minska att du sprider smitta - inte minskar risk att du får smitta. Om myndighetens syn på användandet ändras så kommer de att offentliggöra det.