Är det här vår nya Kinabutik?

Tillverkas även dalahästar i Kina, undrar insändarskribenten. Arkivfoto

Tillverkas även dalahästar i Kina, undrar insändarskribenten. Arkivfoto

Foto: Trons/TT

Insändare2023-01-23 07:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Innan julhelgen behövde jag inköpa en del elmaterial varför jag begav mig till Clas Ohlson i Västerport. Jag sökte runt bland alla artiklar, fann det jag sökte, men noterade också att alla elartiklar hade texten "made in China", till och med glödlampor vilka i många år tillverkats i Nyköping.

Min nyfikenhet väcktes och jag tittade runt på många andra hyllor och konstaterade att nästan varenda produkt som såldes i butiken kom från Kina. Till och med allt som hade med julen att göra var "made in China". Mest förvånad blev jag av att tomtarna var hämtade från Kina, trots att tomteland lär finnas i Clas Ohlsons hemtrakter, Moratrakten. Jag hittade ingen dalahäst, men det skulle inte förvåna om även dalahästar hämtas i Kina? Man blir bedrövad över denna girighet som visar sig så tydligt, där man utan tvekan kan "sälja sin egen morsa om priset är det rätta".

Är uppvuxen med framgångssagan om det lilla företaget från Dalarna som tillhandahöll genuina produkter från lokalmarknaden till förmånliga priser och som höll på att bli stort... men till vilket pris? Djupt besviken konstaterade jag att jag just besökt en Kinabutik.