Är det hippt av sparkcykelĂ„kare att bli pĂ„körda

InsÀndarskribenten uppmanar elsparkcykelÄkarna att slÄ pÄ lyset. Arkivbild

InsÀndarskribenten uppmanar elsparkcykelÄkarna att slÄ pÄ lyset. Arkivbild

Foto: Peter Alexis

InsÀndare2023-11-09 07:00
Det hĂ€r Ă€r en insĂ€ndare. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Det rÄder ingen tvekan om att elsparkcyklar Àr en snabbt stigande trend, inte omöjlig att vÀxa om antalet traditionella cyklar de nÀrmsta Ären. Jag Àr sjÀlv en daglig pendlare med en elsparkcykel och förstÄr populariteten och fördelarna med dem över en traditionell cykel.

Dock förstÄr jag inte varför man Äker ut i mörkret utan lysen. Jag har en större förstÄelse nÀr jag fÄr syn pÄ en traditionell cykel med svaga eller inga lysen, dÄ man oftast behöver köpa lysen till dessa separat och det Àr lÀtt hÀnt att man inte hunnit fÄ fast dem innan man inser att det Àr mörkare ute Àn kvÀllarna innan.

Men hos majoriteten av elsparkcyklar Àr fallet inte densamma. Faktum Àr att det Àr mycket lÀttare att anvÀnda sina lysen pÄ en elsparkcykel. Det Àr bokstavligt talat bara ett knapptryck bort. Samma knapp som slÄr pÄ och stÀnger av en elsparkcykel styr ocksÄ lysena, och jag börjar fundera över om det Àr av ren nonchalans eller okunskap som man vÀljer att Äka runt utan lysen i mörkret.

SÄ till er som inte vet hur man slÄr pÄ lysena pÄ en elsparkcykel: NÀr elsparkcykeln Àr pÄslagen, tryck en gÄng pÄ powerknappen. För att göra det Ànnu enklare Àr det oftast ocksÄ den enda knappen som finns pÄ en elsparkcykel. Det blir inte mycket lÀttare Àn sÄ. Om inte för er egen sÀkerhet, gör det för oss andra. VÀnta inte tills det Àr för sent att Ängra sig nÀr olyckan redan Àr skedd.

Till sist – jag tvivlar pĂ„ att de som Ă„ker pĂ„ elsparkcyklar utan lysen i becksvarta mörkret lĂ€ser dagstidningen, men kanske deras förĂ€ldrar gör det, och jag hoppas att de upplyser deras barn om detta och vĂ€rnar om deras barn och andra trafikanters sĂ€kerhet i trafiken.