Är lärare ditt framtida yrke?

Du står ofta själv med dina elever. Sen ska du även finnas där för vårdnadshavare, som kanske inte riktigt förstår sin egna roll, skriver signaturen "Läraren".

Du står ofta själv med dina elever. Sen ska du även finnas där för vårdnadshavare, som kanske inte riktigt förstår sin egna roll, skriver signaturen "Läraren".

Foto: Jessica Gow/TT

Insändare2022-10-26 21:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Att vara lärare är ju hur lätt som helst, dessutom sommarlov, lyx! Bli lärare du med! Studera i nästan fyra år.

Ta en egen klass, där får du ansvar för 20 (om du har tur, annars är det vanligt med 24 eller fler) elever. Du ska dokumentera varje elevs individuella utveckling, anpassa till varje elev. Det kan hända att du dessutom inte har en homogen grupp, vilket gör utmaningen lite mer spännande.

Det kan röra sig om elever som kräver ett hjälpande jag i sin skolgång, här blir du det samtidigt som du har andra elever. Du kan ju lyfta detta i skolvärldens olika forum, kring att det är lite jobbigt för dig. Men hjälpen är då att dokumentera lite till, du står ofta själv med dina elever. Sen ska du även finnas där för vårdnadshavare, som kanske inte riktigt förstår sin egna roll.

Det kan vara så att du får uppfostra dina elever i baskunskaper. Du kan även få fungera som kurator, städare, sjuksköterska och mycket mer. Men glöm för guds skull inte att fylla i elevernas kunskapsutveckling, så politiker kan se.

Förvänta dig inte att det kommer hända något, oavsett parti. Du fyller bara i det några gånger på ett år. Så bli lärare du med, och få ett härligt sommarlov, du kan också jobba på lovskola...