Är telefonförsäljning högteknologiskt?

Insändare 30 januari 2023 07:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Tänker på när Olof Palme 1965 sade i TV att Sverige skulle inte hålla på med enkla arbetsuppgifter, utan i framtiden ska vi arbeta med högteknologiska uppgifter. Ja, vid Billingen hade ju byggts ett anrikningsverk av uran 1962 som skrotades 2012 utan direkt användning. Av detta att döma så verkar de styrande i Sverige bestämt sig för att vi skulle få massor av energi från kärnkraftverk redan 1958. Ja, det fanns ju ett litet kärnkraftverk i Stockholm redan första delen av 60-talet. Inte konstigt att Palme kunde se framtiden ur den synvinkeln.

Fortfarande kan mänskligheten endast klyva den allra enklaste atomen, trots att våra styrande vill påskina att utvecklingen gått framåt. Detta gäller ju att ta tillvara energin från den atomen vi kan klyva. Avfallet lämnar vi till framtiden. När det gäller sådan energi kan fusionskraftverk vara en framtida lösning där man slår ihop atomer i stället för att klyva.

Men vad är då högteknologiska arbetsuppgifter? Är telefonförsäljning något åt det hållet? Och behövs inte de enklare jobben i vårt samhälle? Eller ska vissa delar av jorden bara syssla med enklare arbetsuppgifter medan andra delar bara ska ha kvalificerade arbeten? Jag tror att en blandning av arbetsuppgifter kan fungera bäst. Vi ser ju hur mycket fel det blir nu när de som inte tänker rätt går till sina arbetsuppgifter för att få lön, utan att bry sig om vad de uträttar i arbetet. Det bara råkar bli fel som växer sig större om ingen åtgärdar dem från början.

Kanske på tiden att vi börja tänka igenom hur vi vill ha samhället, i stället för att besluta och sedan låta informationen gå från mun till mun utan kontroll.


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa