Arbetskraftinvandringen väcker frågor

Insändarskribenten är kritisk till att Sverige har omfattande arbetskraftinvandring av lågutbildade när antalet arbetslösa flyktingar är hög.

Insändarskribenten är kritisk till att Sverige har omfattande arbetskraftinvandring av lågutbildade när antalet arbetslösa flyktingar är hög.

Foto: Lars Pehrson/SvD/TT

Insändare2020-02-01 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Under den särskilda flyktingvågen 2015 kom över 162.000 människor till vårt land för att söka skydd. Hur många av dessa kom egentligen från kriget i Syrien och verkligen behövde vår hjälp och hur många var ekonomiska flyktingar från helt andra länder?
Varför kom över 35.000 unga män från Afghanistan just till Sverige medan övriga nordiska länder tillsammans tog emot knappt 2.000? Är det bara slumpen eller kan det vara något annat som ligger bakom?
Efter snart 5 år är det fortfarande många av flyktingarna som är arbetslösa och idag lever på försörjningsstöd.


Samtidigt har Sverige fortfarande en mycket generös arbetskraftsinvandring ( inklusive anhöriginvandring) och många av dessa kommer från utomeuropeiska länder och är ofta mycket lågutbildade. För en vanlig medborgare i detta land förefaller detta vara helt galet. Varför måste Sverige och svenskt näringsliv hålla på med en så omfattande arbetskraftsinvandring till yrken som inte kräver någon högre utbildning när det samtidigt redan finns 10.000 -tals arbetslösa flyktingar från kriget i Syrien och som lever på försörjningsstöd? Detta är obegripligt.


Våra politiker har en hel del att förklara för oss vanliga medborgare. Det kanske inte är så konstigt att polariseringen i vårt samhälle bara ökar år från år. Är övertygad om att de flesta av oss gärna ställer upp och tar emot människor som flyr för sitt liv, från krig och elände. Däremot är det färre som accepterar och ställer upp på en arbetskrafts- inklusive anhöriginvandring till okvalificerade yrken när det redan finns arbetslösa flyktingar i landet.