Arbetsterapeuter får vardagen att funka

Som arbetsterapeut ser man till hela människan och dess levnadssituation, skriver Sveriges Arbetsterapeuter.

Som arbetsterapeut ser man till hela människan och dess levnadssituation, skriver Sveriges Arbetsterapeuter.

Foto: Johan Nilsson/TT

Insändare2021-10-27 07:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Den 27 oktober firar vi Arbetsterapins dag, World Occupational Therapy Day. Arbetsterapeuter är en liten men viktig yrkeskår och vi vill passa på att lyfta det vi bidrar med varje dag i Södermanland. 

Många individer har svårt leva som de vill på grund av skada, sjukdom eller funktionsnedsättning. Med stöd av en arbetsterapeut, kan de tillsammans hitta vägar, till att möjliggöra ett gott vardagsliv med meningsfulla och hanterbara aktiviteter, samt vara delaktiga i samhället igen.

En sjukdom eller funktionsnedsättning kan drastiskt förändra livet. Självklara aktiviteter som att kliva upp ur sängen, laga mat eller duscha kan plötsligt bli svåra. En arbetsterapeut kan ta fram strategier och anpassa aktiviteter eller miljön för att få vardagen att fungera igen. 

Som arbetsterapeut ser man till hela människan och dess levnadssituation. Alla fungerar olika, men tillsammans kan vi stötta personen att hitta tillbaka till en vardag fylld av de aktiviteter som ger meningsfullhet i vardagen. 

Arbetsterapeuter möter individer i deras hem, på sjukhus, vårdcentral, inom elevhälsan, Bup, äldreomsorgen och på Arbetsförmedlingen. Arbetsterapeuter jobbar med rehabilitering, habilitering, hjälpmedelsförskrivning och kan arbeta förebyggande för att främja hälsa och förhindra uppkomst av skada eller sjukdom.

Under pandemin har många drabbats av uppskjuten rehabilitering. Nu när den mest akuta fasen är över är det viktigt att arbetsterapeuter i Södermanland med full kraft kan återgå till det vi är bevisat effektiva på – att stötta människor i aktivitet samt att få balans mellan arbete, fritid och vila. Det gäller inte minst dem som fått postcovid.

Du vet väl om att du inte behöver en remiss för att träffa en arbetsterapeut? Ta kontakt med din vårdcentral eller gå in på 1177.se.