Arrogant majoritet i Oxelösund

Vid senaste fullmäktigemötet i Oxelösund godkände inte S och V en välgrundad anmärkning till kommunstyrelsen från en enig revision. Skriver Agneta Rönn.

Vid senaste fullmäktigemötet i Oxelösund godkände inte S och V en välgrundad anmärkning till kommunstyrelsen från en enig revision. Skriver Agneta Rönn.

Foto: Therése Jansson

Insändare2021-05-21 05:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vid senaste fullmäktigemötet i Oxelösund godkände inte S och V en välgrundad anmärkning till kommunstyrelsen från en enig revision.

Kommunen anlitar Kustbostäder AB för skötsel och drift av verksamhetsfastigheter, gator, parker och småbåtshamnar. År 2020 kostade dessa tjänster närmare 80 miljoner kronor. Affärsmässiga avtal för uppdragen saknas. Revisorerna har tidigare påtalat denna brist. Då inget hänt fick styrelsen en anmärkning. Den baserades på att fullmäktige redan 2015 gav styrelsen i uppdrag att ta fram avtal mellan kommunen och Kustbostäder. Senare tillkom behov av avtal för småbåtshamnarna. Avtalen saknades 2020. Revisorerna anlitade revisionsföretaget EY för en grundlig utredning. Den påvisade allvarliga brister. 

I sitt yttrande till fullmäktige avvärjde styrelsen kritiken över att de begärda avtalen fortfarande lyste med sin frånvaro. Styrelsens förklaringar godtogs av fullmäktiges ordförande, som uppmanade mötet att inte ställa sig bakom anmärkningen. Majoritet följde mangrant sin ordförandes förslag. 

Oppositionspartierna accepterade däremot anmärkningen. 

Majoritetens beslut sänder flera signaler bland andra: 

Att fullmäktiges uppdrag inte behöver verkställas - åtminstone inte inom en sexårsperiod.

Att S och V anser att det är okey att inte ha affärsmässiga avtal mellan kommunen och Kustbostäder och därmed att skattebetalarnas pengar inte används rättssäkert, effektivt eller transparent.

Att majoritetens fullmäktigeledamöter och ersättare saknar förtroende för revisorerna.