Att påstå att gaskraft gynnar Ryssland är missvisande

Med naturgas i energimixen kan vi stabilisera elnätet och minska vårt beroende av tillfällig elimport från andra länder, skriver Jessica Stegrud (SD).

Med naturgas i energimixen kan vi stabilisera elnätet och minska vårt beroende av tillfällig elimport från andra länder, skriver Jessica Stegrud (SD).

Foto: Ole Berg-Rusten/NTB/TT

Insändare2024-11-23 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Sverige står inför en akut energikris där skenande priser och en osäker elförsörjning pressar både hushåll och företag. Snabba nödlösningar och ideologiska låsningar håller inte längre – vi behöver en hållbar energiförsörjning som är stabil och åtkomlig. Vi står inför ett vägskäl: en trygg energimix eller en som svajar så fort vindkraften står stilla eller molnen skymmer solen.

Historiskt sett har Sveriges leveranssäkerhet varit i världsklass, men de senaste decenniernas politiska beslut har lett till ett energisystem som inte längre möter våra behov. Avvecklingen av kärnkraften har lämnat ett tomrum som tillfälliga ersättningar inte lyckats fylla, vilket har resulterat i ökande kostnader och en osäker elförsörjning. Det är dags för en trygg och balanserad energimix där varje komponent bidrar med sina specifika styrkor.

Naod Habtemichael argumenterar i sin ledare för att Sverigedemokraternas energipolitik skulle gynna Ryssland, samtidigt som han förespråkar en energipolitik som, paradoxalt nog, ökar Sveriges sårbarhet för ryska påtryckningar. Hans påstående att import av flytande naturgas (LNG) skulle stärka Rysslands ekonomi är rentav missvisande. Naturgas erbjuder en snabb och flexibel energikälla som kan köpas från pålitliga leverantörer som USA och Norge. Att påstå att Sveriges efterfrågan på naturgas skulle gynna Ryssland är ungefär lika vansinnigt som att hävda att all världshandel med vete bör upphöra eftersom Ryssland är en stor veteexportör.

Att möta dagens akuta behov med enbart biogas som komplement till väderberoende elproduktion är fullständigt orealistiskt. Med naturgas i energimixen kan vi stabilisera elnätet och minska vårt beroende av tillfällig elimport från andra länder, medan vi successivt skalar upp kärnkraft. Detta stärker inte bara energisäkerheten utan också vår nationella motståndskraft mot yttre påtryckningar. I en värld där energi används som ett geopolitiskt vapen är en stabil energiförsörjning avgörande för Sveriges säkerhet.

Sverige måste agera pragmatiskt, inte ideologiskt. Att påstå att vår energipolitik gynnar Ryssland visar på en djup missförståelse av energimarknadens dynamik och Sveriges behov. Genom att bredda vår energimix med naturgas från säkra leverantörer kan vi säkra både rimliga priser och robust tillgång för våra hushåll och företag – utan att stå handfallna när vinden avtar eller solen går i moln.

Jessica Stegrud (SD), ledamot Näringsutskottet och ansvarig energifrågor

Svar:

SD:s Jessica Stegrud försöker framställa naturgas som en stabil och pragmatisk lösning för Sveriges energibehov, men hennes argument haltar på flera punkter. Naturgas, även från leverantörer som USA och Norge, är fortfarande en fossil energikälla. Det är svårt att blunda för att varje investering i naturgas även innebär en investering i en klimatskadlig energilösning under årtionden framöver.

Stegrud hävdar också att naturgas skulle stärka Sveriges energisäkerhet och minska beroendet av länder som Ryssland. Men hon ignorerar att den globala gasmarknaden är sammankopplad. Ökad efterfrågan på LNG påverkar priserna och gynnar i förlängningen även auktoritära stater som Ryssland och Qatar, som fortfarande är stora aktörer på marknaden. Energisäkerhet byggs bäst genom att investera i fossilfria energikällor – inte genom att ersätta ett skadligt beroende med ett annat.

Naod Habtemichael, ledarskribent