Kvarnbackaskolan i Stjärnhov måste utrymmas efter att omfattande mögelpåväxt har upptäckts i byggnaden. Fukt och mögel är alltid ett arbetsmiljöprogram, men det är extra allvarligt när barn drabbas. Även om många inte får synbara symptom alls kan det för andra leda till allvarliga problem.
Men den direkta hälsorisken är inte det enda problemet. Lika oroande är att personal och elever under lång tid uppmärksammat läckande tak och dålig luft, utan att få gehör. När sådana brister inte snabbt åtgärdas kan upplevelsen att inte bli tagen på allvar bli ett lika stort arbetsmiljöproblem.
Tyvärr finns i vår kommun andra exempel på problem med den fysiska arbetsmiljön. Brister i Kulturskolans lokaler är till exempel väl dokumenterade i en utredning från 2016, men har ännu inte åtgärdats ordentligt. Radonmätningar har inte följts upp inom tio år enligt Strålsäkerhetsmyndighetens rekommendation, trots att det är arbetsgivarens ansvar.
Ytterst vilar ansvaret i dessa fall på politikerna. Oavsett vem som förvaltar lokalerna och vilket ansvar som delegerats till rektorer och andra chefer ska politiker i berörda nämnder se till att rutiner och resurser finns för ett övergripande arbetsmiljöarbete. Elever och lärare ska inte behöva skriva direkt till ledande politiker för att uppmärksamma problem, och arbetet bör präglas av öppenhet och tydlig information.
Att snabbt hitta bästa möjliga lösning för barnen i förskola och skola i Stjärnhov är därför bara början på ett mycket större arbete – som kräver att det politiska styret i kommunen sätter arbetsmiljöfrågorna mycket högre på dagordningen.
Att sanera Kvarnbackaskolan räcker inte
Knappt 100 barn går i Kvarnbackaskolan i Stjärnhov.
Foto: Hanna Flood Hörberg
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.