Att underbemanna förskolor och skolor är förödande

Jasmine Berglund, sektionsordförande Kommunal Nord, är en av insändarskribenterna. Arkivfoto
Jasmine Berglund, sektionsordförande Kommunal Nord, är en av insändarskribenterna. Arkivfoto

Insändare 8 juni 2023 07:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Kommunal uppmanar arbetsgivarna som vill minska antalet barnskötare av kortsiktiga ekonomiska skäl att tänka om och säkra kompetensen långsiktigt.

Barnskötare behöver ha tid, förutsättningar och kunskap för att möta behoven hos barnen och följa de dokument som styr förskolans verksamhet. Fler barnskötare behöver anställas för att minska de stora barngrupperna och för att kunna följa läroplanen. Kort sagt behöver bemanningen ökas, inte minska vilket verkar hända på flera orter i Sörmland.

Barnskötare har ett komplicerat uppdrag och många gånger är arbetsbeskrivningen otydlig. Känslan av att inte räcka till, att inte veta vad som förväntas eller kunna möta dessa förväntningar bidrar till stor stress. Utan barnskötarna kommer balansen mellan det teoretiska och det praktiska rubbas och kvalitén i verksamheten kraftigt minska. Enigheten mellan barnskötares uppdrag, arbetsbeskrivning och utbildning behöver förbättras för att barnskötares yrkesroll ska kunna stärkas.

I Kommunals senaste medlemsundersökning uppgav fler än var fjärde barnskötare att bemanningen i förskolan är så låg att det innebär risker för barnen minst en gång i veckan. Så kan vi inte ha det.

Det här handlar inte om att personalen saknar tid och resurser till det lilla extra för barnen. Det handlar om oro över att inte kunna tillgodose grundläggande behov, som att få en blöja bytt i tid. Läget är oförsvarligt. Höj bemanningen inom förskolan!


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa