Avgiftsfri primärvård - ett fiasko

Magnus Leivik menar att ta bort avgiften från primärvården blev ett fiasko. Det resulterade i betydligt fler besök hos vårdcentralerna och inte färre på akuten.

Magnus Leivik menar att ta bort avgiften från primärvården blev ett fiasko. Det resulterade i betydligt fler besök hos vårdcentralerna och inte färre på akuten.

Foto: Claudio Bresciani/TT

Insändare2019-11-23 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Replik på insändaren"Nära vård för sörmlänningarna är målet" publicerad 5/11.

Efter stora ord om jämlik vård och färre onödiga besök på akuten tog socialdemokraterna bort avgifterna för besök i primärvården – samtidigt som avgifterna till specialistläkare på sjukhus höjdes till 400 kr. Förändringen motiverades också genom att den skulle vara kostnadsneutral för invånarna. En avgift sänktes och en avgift höjdes. Det skulle gå på ett ut. 

Resultatet blev ett fiasko. Det resulterade i betydligt fler besök hos vårdcentralerna, och det blev fler, inte färre, besök på akuten. Medarbetarna på vårdcentralerna märkte att de onödiga besöken ökade, många sökte för väldigt lindriga symtom, och vården fick lägre status. Sammantaget ökade arbetslastningen rejält. För att finansiera det hela skulle sjukhusen överföra resurser till primärvården. Men vårdcentralerna fick dock inte kompensation för att besöken ökade. Det visade sig att sjukhusen inte fick in så mycket som man räknat med. Sjukhusen gick helt enkelt back med över 20 miljoner kr. 

Nu har socialdemokraterna backat. Avgifterna inom primärvården ska återinföras, och bli högre än de var tidigare. Men någon sänkning av avgifterna till specialistläkare föreslås inte. Sammantaget blir det alltså en rejäl höjning från 150 respektive 300 kr för primärvård och specialistvård, till 200 och 400 kr. En höjning med 33 procent!

Moderaterna har hela tiden varnat för den här reformen. Vi har föreslagit en enhetsavgift på 200 kr för alla typer av fysiska besök. I slutänden fick vi rätt. Men under tiden har vi fått oerhört mycket kritik av socialdemokraterna. Det är bra att kunna ändra sig när man har fel – men det är ännu bättre om man också kan erkänna det.