Storskalig gallring i naturreservat

"Nackdelen med denna storskaliga skötselåtgärd är att den över stora arealer riskerar ske på bekostnad av en rik biodiversitet" skriver insändarskribenten.

"Nackdelen med denna storskaliga skötselåtgärd är att den över stora arealer riskerar ske på bekostnad av en rik biodiversitet" skriver insändarskribenten.

Foto: Sören Johansson

Insändare2023-10-06 07:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vid besök nyligen kunde konstateras att stora arealer genomgallrats i Ryssbergens naturreservat. Syftet är säkert att försöka utveckla en glesare och ljusare skog för att främja ett aktivt friluftsliv om det nu blir bättre så?

Nackdelen med denna storskaliga skötselåtgärd är att den över stora arealer riskerar ske på bekostnad av en rik biodiversitet. I skogen är naturen själv oftast den bästa naturvårdaren. Därför bör dylika åtgärder utföras i begränsad skala särskilt som det handlar om ett naturreservat där hänsyn bör tas till allt från växter, djur, fåglar och insekter till människor. Dessutom riskerar stora gallringsuttag att ta död på blåbärsriset då gräs och sly samt ny plantskog snabbt tar över i fältskiktet som framgår av bild 1. Man kan därmed benämna Ryssbergsområdet för ett friluftsreservat snarare än ett naturreservat.

Tyvärr genomfördes häromåret en uthuggning av all gran inom ett område med höga naturvärden som med stor sannolikhet har spolierat fina lokaler för den rödlistade skogsorkidén knärot som växte där. Trots endast ett fåtal borreangripna granar avverkades hela beståndet av gran vilka utgjorde ett omistligt skydd för orkidéns växtplats och kärlväxtens bevarande.

Som tur är har Skogsstyrelsen tidigare beslutat om ett större biotopskydd inom reservatet där naturmiljön står i centrum och kommer att i huvudsak få utvecklas fritt för all framtid. Biotopskyddet, väl värt ett besök, utgörs av cirka 200-årig talldominerad barrnaturskog och är ett av kommunens verkliga toppobjekt.

undefined
Det har gallrats i Ryssbergens naturreservat.