Avverkningen av skogen för Biltema – ren miljövinst

Avverkningen av skogen till förmån för Biltemas etablering är en ren miljövinst för klimatet, skriver Johan Wachtmeister, Christineholm, skogsägare. Skogen på bilden är inte skogen i Brandkärr.

Avverkningen av skogen till förmån för Biltemas etablering är en ren miljövinst för klimatet, skriver Johan Wachtmeister, Christineholm, skogsägare. Skogen på bilden är inte skogen i Brandkärr.

Foto: Lars Pehrson/SvD/TT

Insändare2021-09-02 07:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Med anledning av det välkomnande beskedet att Biltema etablerar sig i Nyköping kan det i SN den 25 augusti läsas att... "etableringen i Brandkärr kan få miljövinster, trots att det innebär att skog huggs ner…”. Ytterligare meningar i artikeln syftar till sammanhanget att avverkning av skog är negativt utifrån ett miljö- och klimatperspektiv. 

Det är generellt ett vanligt missförstånd att avverkning av skog är en klimat- och miljöbov. Det är precis tvärtom – avverkning av skog och träd är positivt utifrån ett klimatperspektiv.

När ett träd växer, binder trädet koldioxid från atmosfären och omvandlar koldioxiden till fast trä, detta är en del i fotosyntesen. När träden vuxit klart, slutar träden att växa och då börjar nedbrytningen, det vill säga trädet dör och en förmultning startar och det fasta trädets kol förvandlas återigen till koldioxid vilket släpps ut i atmosfären. Genom att avverka träd som är fullvuxna och använda trädet i ex byggnationer av hus, hålls kolet och koldioxiden kvar i byggnationen, och därmed fungerar träd som koldioxidfångare.

Träden som nu skall avverkas i Brandkärr är färdigvuxna och har under sin generation fungerat som koldioxidfångare och skall nu med all rätt fortsätta vara koldioxidhållare. Huggs inte träden ner, kommer koldioxiden frigöras tillbaka till atmosfären. 

Nyköpings kommun gör därmed klimatet en tjänst genom avverkningen i Brandkärr!