Barn och utsatta i Oxelösunds kommun drabbas

Det är svårt att göra ett kvalitativt godkänt socialt arbete i Oxelösunds kommun, skriver fyra socialsekreterare i Oxelösund.

Det är svårt att göra ett kvalitativt godkänt socialt arbete i Oxelösunds kommun, skriver fyra socialsekreterare i Oxelösund.

Foto: SN arkiv

Insändare2021-10-02 19:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Personalen flyr från socialtjänsten i Oxelösund! Ett manfall som inte ska kunna bortförklaras eller ignoreras drabbar just nu socialtjänsten i Oxelösund och det beror på att socialförvaltningens ledning gång på gång uppvisar en oförmåga att lyssna till, hantera och avhjälpa innehållet i den omfattande kritik som framförts av många anställda, i olika forum och över lång tid. Så här långt har kommunens ledande politiker svurit sig fria från ansvar, men Arbetsmiljöverket är väldigt tydliga med att kommunpolitiker har ett absolut personalansvar. 

Socialtjänsten i Oxelösund är konstant överbelastad och underbemannad. Migrationen av arbetskraft från kommunens socialtjänst har beskrivits som problematisk av kommunens HR-avdelning i ett tidigare skede, medan förvaltningschefen kallar situationen ”inte nämnvärd" eller ens sann (artiklar i sn 210629 och 211001). I dagsläget är migrationen av arbetskraft från socialförvaltningen rekordstor, i alla delar, på barnenheten, på vuxenenheten, i öppenvården. Skälet till detta är en genomgående dålig arbetsmiljö och nu erbjuds våra folkvalda att ställa sig på rätt sida av historien.

Högsta kommunpolitiker Catharina Fredriksson (s) hänvisar till ”rätt gång” när arbetsmiljön ska diskuteras, vilket innebär enhetschef till förvaltningschef till HR och slutligen till nämnd. Även oppositionen (M) svär sig fri från ansvar. Vem ska man vända sig till om samtliga delar av ”rätt gång” är ovilliga att ens diskutera verkligheten? 

Så, hur ser verkligheten ut? På LSS-sidan respektive vuxensidan finns det vardera en handläggare kvar just nu, nej, vänta lite, senaste nytt är att den enda kvarvarande socialsekreteraren på vuxensidan har sagt upp sig. På barnsidan var det under förra veckan bemannat med en (1) utredare på totalt 3 av veckans 5 dagar och alla i den del av socialtjänstens öppenvård som erbjuder behandling till kommunens vuxna missbrukare och våldsutsatta har sagt upp sig. 

Det är svårt att göra ett kvalitativt godkänt socialt arbete i Oxelösunds kommun. Självklara delar som introduktion för nyanställda, rutiner kring handläggningsprocesser och rapportering av tillbud, extern handledning och, inte minst, fullgod bemanning ska bara finnas, men gör tyvärr inte det. 

Om vi själva var föräldrar, vilket vi är, och om vi var boende i Oxelösund, viket vi delvis är, så skulle vi vara oroliga för att vår lagstadgade rätt till hjälp från socialtjänsten är hotad, kanske t o m omöjlig att erhålla i dagsläget. Vi är oroliga, inte nödvändigtvis för egen del, men för dem som vi förlänats äran att hjälpa – kommunens utsatta barn och vuxna. Nu väntar vi bara på att någon i bestämmandeposition ska ta sitt ansvar och aktivt åtgärda detta. Vi anropar IVO, Arbetsmiljöverket, kommunchef, förtroendevalda både lokalt och nationellt, övriga medarbetare och andra inkännande intressenter.