Basinkomst till medborgarna behövs nu

Det är tydligt för mig att basinkomst/medborgarlön behövs. Skriver Gunilla Lysell.
Det är tydligt för mig att basinkomst/medborgarlön behövs. Skriver Gunilla Lysell.

Insändare 15 juni 2020 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det är tydligt för mig att basinkomst/medborgarlön behövs efter att ha diskuterats redan på 1960-talet i Folkpartiet (nu Liberalerna) och Centern (då Bondeförbundet?). 

Gröna med olika beteckningar önskar införa detta och nyligen demonstrerade Basinkomstpartiet i Stockholm.

Corona och covid-19 har gjort detta tydligt. Många människor mister inkomst och har fått allvarliga problem. 

Arbetsmarknaden är redan tidigare förvirrad med svårigheter att hitta varandra mellan arbetssökande och arbetsgivare. Jag misstänker också att inte minst företagare inom bygg-, jord- och skogsnäringarna väljer människor från andra länder som är vana vid fysiska strapatser och obekväma förhållanden till skillnad från svenskar. 

CSN-lån anser jag vara en företeelse som kan höra gångna tider till, när den studerande förr eller senare kunde vara någorlunda säker på att många olika slags studier kunde leda till jobb. Så är det inte idag och att den som är i skuld också är ofri har blivit mångas bittra och svåra erfarenhet.

En viktig angelägenhet är inte minst också att motverka kriminella som har gyllene tider, när det råder kaos. Då uppträder kriminella först som "hjälpare" för att sedan göra människor till slavar, när kriminella har lockat in behövande i beroende av sina tjänster.
Kriminella kan ha stora nätverk och då fixa snabbt och lätt till skillnad från den annars tröga demokratiska apparaten. Sedan kommer stora svårigheter för individ och samhälle.

Så: Varför som nu gå omvägar för det nödvändigaste, när det går att gå “rakt fram” med basinkomst/medborgarlön till medborgaren?
 

Ämnen du kan följa