Behåll pendeltågens entimmestrafik

Föreningen Gnestapendelns ståndpunkt är att vi ska behålla pendeltågens entimmestrafik. Skriver representanter från Föreningen Gnestapendeln. På bilden Elisabeth Larsson-Karlsson.

Föreningen Gnestapendelns ståndpunkt är att vi ska behålla pendeltågens entimmestrafik. Skriver representanter från Föreningen Gnestapendeln. På bilden Elisabeth Larsson-Karlsson.

Foto: Henrik Norling

Insändare2020-12-21 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar till ”bekymrad regionaltågsresenär” publicerad den 17/12.

Föreningen Gnestapendeln har under alla år sett regionaltågen som ett viktigt komplement till Gnestapendeln. Vi har gemensamt agerat mot att snabbtågen har förtur på spåren, bland annat på MÄLAB:s möten. Den nya tidtabell som kommer i december 2021 förändrar en del av vår syn på den saken. Då har Sörmlandsregionen bestämt att tre nya regionaltåg ska införas och sex pendeltåg dras in. Det gör det omöjligt för många som arbetar helg att kunna pendla till sina jobb. Det blir också en kraftig försämring för de som jobbat i veckan och vill pendla på helgerna. Regionaltågen ”servar främst de som åker direkt till Stockholm (Södertälje Syd och Flemingsberg) medan pendeltåget stannar på alla stationer på vägen in mot Stockholm. Båda behövs.

En sådan här försämring kommer dessutom betyda att det blir mindre attraktivt att bo i Gnesta och andra stationer på linjen. En del kommer ta bilen och andra får byta jobb. Några har sagt att de ska flytta. 

Föreningen Gnestapendelns ståndpunkt är att vi ska behålla pendeltågens entimmestrafik och att Sörmlandspilen får sina tre extra turer. Vi kan samsas och göra en jämn fördelning över dagen. På vardagar finns det inte plats för några extra tåg men på helgerna är trafiken lägre och utrymme finns för fler turer (än så länge).

Så med lite bättre samarbete så kan vi klara båda trafikslagen!

Med det hoppas vi att du fått svar på din fråga hälsar