Bergtäkt inte lämplig

Holmen vill använda 16 hektar mark för en ny bergtäkt utanför Gnesta. Signaturen "Gnestabo" anser att platsen inte är lämplig.

Holmen vill använda 16 hektar mark för en ny bergtäkt utanför Gnesta. Signaturen "Gnestabo" anser att platsen inte är lämplig.

Foto: Holmen bergprodukter

Insändare2022-06-10 07:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Planer på ny bergtäkt i Gnesta stämmer inte överens med intentionerna i miljöbalken, föreslagen plats är inte lämplig för en bergtäkt. Verksamheten kommer att ge störningar på människors välmående, hälsa och miljö!

Transporter från täkten kommer att utgöra en stor trafikfara på det befintliga smala allmänna vägnätet. På stora delar av vägsträckan kan exempelvis inte buss och lastbil mötas.

Bergtäkten är tänkt att placeras i ett för övrigt relativt oexploaterat område men under senare år har flera nya bostadsetableringar skett här. Personer från närliggande storstadsområde har flyttat ut på landet för att få lugn och ostörd omgivning. Bergtäkten kommer i stor omfattning att påverka områdets karaktär så detta lugn inte kan erbjudas.

Skogs- och jordbruket i området bör bevaras och hellre stimuleras än att motarbetas av miljöstörande verksamhet. Bergtäkt av det här slaget ska placeras så att utsläppen från driften inte ger en ogynnsam inverkan på mark, vatten eller luft!