Beröva inte Nyköping skolavslutning på Vallarna

Insändare 20 februari 2023 07:05
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I en demonstration på torsdagen den 16/2 fick allmänheten möjlighet att ställa frågor, varför eleverna inte får avsluta sitt läsår på Nyköpingshus vallar. Det är en gammal tradition, som jag minns från många år som lärare.

Flera unga och äldre tycks, men inte stadens rektorer, stå för att traditionen ska bevaras. I en undersökning av SN tycker 70 procent så.

Alla rektorer är inte Nyköpingsbor och har aldrig varit på någon skolavslutning här. De har därför ingen känsla för den. Ett märkligt argument ”mot” är att vissa elever far illa av att sitta i folksamlingar, vilket är svårt att undvika även vid avslutningar på skolorna.

Jag har med alla mina år i skolan aldrig upplevt det som ett specifikt problem. Istället kan ett 1200-tals slott, gamla lindar och gräsmattor där läraren sitter med sin klass vara en lugnande miljö. Beröva inte nyköpingsborna denna fina sed och folkfest.

Jag är rädd, att felet ligger hos rektorerna, som tycks sakna etisk och kulturell känsla samt kompetens för angelägna traditioner.


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa