Beskattning av sparande: Tänk om!

Nu vill en socialdemokratisk utredningsgrupp införa tak i det populära ISK-sparandet. Skriver Stefan Karlsson.

Nu vill en socialdemokratisk utredningsgrupp införa tak i det populära ISK-sparandet. Skriver Stefan Karlsson.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Insändare2021-06-10 05:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Pengar behövs till välfärden, vilket neddragningen inom den sociala omsorgen i Nyköping vittnar om. Att man i landet som under decennier noterat topplaceringar i högt skattetryck, måste föra detta på tal väcker tankar.

Oavsett vilken regering vi har och får framöver, är det dags att tänka om. Istället för att införa ännu fler och högre skatter för att finansiera välfärden, borde samtalen på politisk nivå handla om hur och till vad de redan många och redan höga skatter vi har, används. 

Nu vill en socialdemokratisk utredningsgrupp införa tak i det populära ISK-sparandet. Oklart om det är för att pungslå väl bemedlade medborgare på mer pengar eller om det är för att utjämna klyftorna. Två paradgrenar inom socialdemokratin. Nu är det inte miljonärerna och miljardärerna som sparar i dessa fonder, utan vanliga löntagare.

När vanliga sparkonton inte längre genererar någon avkastning, försöker många hitta andra vägar. ISK är en sådan väg, här sparar vanliga löntagare sina surt förvärvade pengar till en egen bostad och inte sällan till en dräglig pension som faktiskt kräver att man sparar utanför de traditionella pensionsformerna. Tänk om!