Bidra till demokratin – gå med i en förening

Så oavsett om det är en politisk grupp, en ornitologisk förening, ett fotbollslag eller en syjunta – ut och engagera er! skriver signaturen "Föreningsvän".

Så oavsett om det är en politisk grupp, en ornitologisk förening, ett fotbollslag eller en syjunta – ut och engagera er! skriver signaturen "Föreningsvän".

Foto: JANERIK HENRIKSSON / TT

Insändare2022-03-27 21:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

På senare år har medlemsantalet bland svenska föreningar minskat. Samtidigt har "symbolpolitiskt" engagemang ökat. "Likes" på Facebook, namnlistor på internet, ändra din profilbild till ukrainska flaggans färger ... 

Om och när man väl går ut och faktiskt gör något, så är det sällan genom en förening (och med den organiserade uppföljning som därmed garanterar en faktisk förändring). Mest är det enskilda evenemang såsom demonstrationer, lyssna på en föreläsning eller andra spridda händelser.

Föreningarna är en av grundpelarna i svensk demokrati. Historiskt har vi haft ett starkt föreningsliv som är unikt för Sverige. Det är inte bara frågan om vad föreningen har för syfte, mål eller intresse. Det måste inte vara en politisk grupp. Föreningen i sig är en ypperlig plattform för de demokratiska spelreglerna. En bred variation av föreningar är även ett sätt för olika åsikter och tankesätt att få komma fram.

Så oavsett om det är en politisk grupp, en ornitologisk förening, ett fotbollslag eller en syjunta – ut och engagera er! Gå med i en förening, gör något ni tycker om och bidra därmed till demokratin.

Avslutningsvis vill jag tipsa om boken "Engagemang" av Per Grankvist. Den ger en värdefull inblick i värdet av att engagera sig. Inte bara praktiskt eller utanför Facebook och nätet, utan även på en organisatorisk nivå.