Liv och rörelse är viktigt i alla åldrar, av olika anledningar. Det kan vara för att främja folkhälsan, göra av med överskottsenergi för att sova gott om natten eller så kan det vara bra bara för att ha roligt.
Med åren är känslan att spontanlek där barn är i lekparker eller ute och spelar landhockey har avtagit. Det kan bero på att leken ersatts med skärmtid, det kan vara intresse men det kan också vara ekonomiska aspekter som påverkar. Att föräldrar känner att det inte finns möjlighet att fixa utrustning bara för att prova på. Vänsterpartiet lämnade i maj in en motion om att kommunen ska inrätta en fritidsbank där det går att kostnadsfritt låna sport- och fritidsutrustning.
Fritidsbanken är en ideell organisation som sedan starten 2013 samlar in överbliven utrustning som privatpersoner, föreningar och företag skänkt och lånar därefter ut den gratis precis som ett bibliotek i upp till 14 dagar. Erfarenheter visar att man på det sättet kan nå nya målgrupper som inte engagerat sig i föreningsverksamhet och att man genom att prova olika aktiviteter kan slussa låntagare vidare till organiserad idrott och friluftsorganisationer.
Detta är en satsning på folkhälsan och det gör i samma veva ett slag för miljöarbetet genom återbruk och blir med det ett verktyg i arbetet med agenda 2030. En fritidsbank leder till ökad inkludering genom socioekonomisk utjämning. Med tanke på de pågående bistra tiderna med höga el- och drivmedelspriser, höjda räntor och matpriser skulle detta kunna vara ett bra bidrag till barnfamiljer att låta sina barn prova på idrott innan de bestämt sig för att börja, utan att det behöver kosta något.