Bjud de äldre på lokal guldkant

Marianne Nordblom(L) tycker att Nyköpings kommun borde ta efter Borgholms initiativ att under en vecka bjuda de äldre på lunch från lokala restauranger.

Marianne Nordblom(L) tycker att Nyköpings kommun borde ta efter Borgholms initiativ att under en vecka bjuda de äldre på lunch från lokala restauranger.

Foto: Matthew Mead

Insändare2022-01-31 21:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Öland är inte fint bara på sommaren. Borgholms kommun sätter guldkant på sina hemtjänsttagares liv. De bjuder alla sina äldre med hemtjänst, även dem utan matdistribution, på lunch från lokala restauranger i Borgholm under en vecka. De bjöds på liknande sätt även våren 2020.

Det är lokala restauranger och transportföretag som anlitas för att laga maten och leverera ut till kunderna. På så sätt ger kommunen sina äldre omsorg och en guldkant och den lokala restaurangnäringen och transportföretagen stöttas i svåra tider med de restriktioner som råder i pandemin.

I slutänden avlastas även hemtjänstpersonalen som på grund av pandemin har en mycket ansträngd situation. De får istället för matlagning tid över till andra sociala aktiviteter eller promenader med hemtjänsttagarna. Alla blir här vinnare.

I Södermanlands Nyheter har vi flertalet gånger läst insändare av många upprörda pensionärer som tvingats inhandla sina matvaror från Mathem i Stockholm. Det stöttar inte lokala handlare, det medför inte valfrihet, det ställer sig dyrare för kunden och definitivt inte klimat- eller miljösmart.

Med en sådan stor förändring för våra pensionärer borde en utvärdering ske där man har möjlighet att backa ett steg för att göra om och göra rätt. Var finns annars omsorgen och guldkanten i Nyköping?
Nyköping – ta efter goda exempel och bjud våra äldre på lite guldkant.