Blir Nyköpingsån fulare eller finare?

Så här är tanken att fallet vid Storhusqvarn i Nyköpingsån se ut i framtiden om planerna går i lås.

Så här är tanken att fallet vid Storhusqvarn i Nyköpingsån se ut i framtiden om planerna går i lås.

Foto: Nyköpings kommun

Insändare2023-12-16 07:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Nyköpings politiker vill nu riva alla dammar i Nyköpingsån. Beslutet borde ha föregåtts av en konsekvensanalys så att fördelar och nackdelar kommer fram och kunde kommunicerats med invånarna i Nyköping som underlag till beslutet.

Kommunikationen med invånarna i Nyköping bör nu ske vid informationsmöten där frågor och synpunkter kan diskuteras. För alla Nyköpingsbor är detta en stor fråga när utseendet i staden kommer att ändras drastiskt.Olika frågor och synpunkter har redan lyfts flera gånger i SN i samband med det politiska beslutet.

Frågor som måste belysas ytterligare och konsekvensbeskrivas: Påverkan på sjöar och vattentäkten för Nyköping. Nollflöde och maxflöde i ån. Fisk, fiske och vandringsvägar. Fastigheter och invallningar. Vinter-iskravning. Elproduktion. SSAB:s sötvattenintag.

Många fler detaljer finns för belysning i en konsekvensanalys. Idén med att kunna beskriva konsekvenserna genom att öppna alla utskovsluckor under ett år borde genomföras. Därefter vore det lämpligt att ta in invånarnas synpunkter på vad som hänt. Låt sedan fakta och invånarna bestämma, inte särintressen.