Borde få hjälp och råd – i stället för storsläggan

Hälften av båtbryggorna i Lappetorp togs bort. Bilden är tagen  i mitten av november i år.

Hälften av båtbryggorna i Lappetorp togs bort. Bilden är tagen i mitten av november i år.

Foto: Roger Sundberg

Insändare2021-12-10 21:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

En märklig parodi på en myndighets maktmissbruk har just utspelats uti Lappetorp. De utsatta är två företagarfamiljer samt alla boende på Lappetorp vid havet. Alla var informerade om hamnens utveckling med båtbryggor. Kommunen hejade på och Länsstyrelsen själv föreslog för femton år sedan den här utvecklingen. Alla var nöjda. Men nyss blev en granne nekad muddring vid sin brygga. Besviken anmälde hen istället Lappetorp för miljöbrott. 

Plötsligt vaknade Länsstyrelsen upp efter alla dessa år och drämde till med miljöbalken och begärde en miljökonsekvensutredning. En sådan kostar åtskilliga miljoner och kan endast hanteras av storföretag. Så hälften av bryggorna måste bort och även strandskoningen. Annars stort vite. Tunga investeringar blev helt värdelösa. Bryggorna ligger nu på land och boendemiljön är helt förstörd med raserad strandskoning. Båtplatser saknas för boende där. Gör gärna ett besök där och bese eländet! 

Vad har miljön vunnit på detta? Vad säger landshövdingen om sina anställdas okänsliga agerande? Så här hanterar alltså Länsstyrelsen entusiastiska småföretagare, som vill skapa en trivsam boendemiljö för kommunens invånare. Och kommunens politiker, som hela tiden hejat på utvecklingen på Lappetorp, lyfte inte ett finger för att stötta och hjälpa detta småföretag som fastnat i en byråkratisk rävsax. Vem är vinnare här? Inte är det miljön och inte är det företagsklimatet här i Nyköping! 

Man kan faktiskt begära av våra myndigheter lite hjälp, rådgivning samt flexibilitet istället för att så här plötsligt komma farande med storsläggan. Tänk om!